Βροχερός και σήμερα ο καιρός- Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο για καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά | dete

Βροχερός και σήμερα ο καιρός- Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο για καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά

Για μεταβολή του καιρού από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους στα πελάγη προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε.

Η χθεσινή βροχή προκάλεσε περιορισμένης έκτασης προβλήματα στην Πάτρα κυρίως στις Νότιες συνοικίες όπου η πυροσβεστική δέχθηκε κλήσεις για απάντληση υδάτων από υπόγεια. Στο Μιντιλόγλι «φούσκωσε» χείμαρρος και αποκλείστηκε προσωρινά ο δρόμος από την αστυνομία ενώ και στην Πατρών Πύργου στο ύψος των Ιτεών προκλήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση από τα νερά που είχαν γεμίσει το δρόμο.

Πιο αναλυτικά το έκτακτο δελτίο επιδεινωσης προβλέπει:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν:

– Την Πέμπτη, τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του νοτίου Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο και μέχρι το μεσημέρι την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Σταδιακά, από τις μεσημβρινές ώρες τις Κυκλάδες, κυρίως τις νότιες, και την Κρήτη και από το βράδυ τα Δωδεκάνησα.

– Την Παρασκευή, τις πρωινές ώρες τις Κυκλάδες, κυρίως τις νότιες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Από τις απογευματινές ώρες σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους, που η έντασή τους θα φθάσει τα 8 και βαθμιαία την Πέμπτη τα 9 Μποφόρ, αρχικά στο Ιόνιο και μέχρι το βράδυ στο Αιγαίο. Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται στο Ιόνιο από το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ στο Αιγαίο αναμένεται να διατηρηθούν μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου.

Συμβουλές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Ενόψει της επιδείνωσης του καιρού, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, συμβουλεύει τους πολίτες σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, τα εξής:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδροροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

– Να προφυλάσσονται αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφεύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

– Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λ.π.