Βούρδας από Πάτρα: Το φράγμα του Πείρου – Παραπείρου θα γίνει | dete

Βούρδας από Πάτρα: Το φράγμα του Πείρου - Παραπείρου θα γίνει

Την αποκάλυψη ότι το Υπουργείο Υποδομών έχει λάβει την οριστική απόφαση οι υπηρεσίες του να αναλάβουν για μια πενταετία τη λειτουργία του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου που θα υδροδοτήσει την Πάτρα, έκανε κατά την παρουσία του στην αχαϊκή πρωτεύουσα ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, Θάνος Βούρδας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα είναι έτοιμο και οι διαδικασίες για την έκδοσή του έχουν ήδη δρομολογηθεί. Θυμίζουμε ότι η δημοτική Αρχή της Πάτρας έχει αρνηθεί την αρχική επιθυμία του Υπουργείο ο Φορέας Διαχείρισης του Φράγματος να ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τη δημιουργία ενός Διοικητικού Συμβουλίου όπου την πλειοψηφία θα έχουν ο Δήμος Πατρέων και οι άλλοι εμπλεκόμενοι Δήμοι (Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας).

«Η αρχική πρόθεσή μας το αναλάβει η τοπική κοινωνία δεν έγινε γι’ αυτό κατέληξε το Προεδρικό Διάταγμα την πρώτη 5τία να το διαχειρίζεται η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου προκειμένου σταδιακά να περάσει στην τοπική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούρδας.

Παράλληλα απαντώντας σε δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών που ήθελαν τον εργολάβο να είναι απλήρωτος και έτσι να έχει παγώσει την υλοποίηση των υπολειπόμενων εργασιών που δεν ξεπερνούν το 3-4%, ο γ.γ. του Υπουργείου υποστήριξε ότι ο εργολάβος είναι εξοφλημένων.

Σύμφωνα με τον κ. Βούρδα η κατασκευαστική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο αξιώνει τώρα επιπλέον οικονομικές αξιώσεις κι για τον λόγο αυτό δεν προχωράει στις παρεμβάσεις που απομένων και οι οποίες θα ανοίξουν τον δρόμο για την έμφραξη (να αρχίσει δηλαδή να γεμίζει νερό).

«Παπαγαλάκι εργολάβων δεν ήμουν ποτέ. Ο εργολάβος δεν είναι απλήρωτος, έχει καλυφθεί στα οικονομικά που προβλέπει η σύμβαση, μπορεί να έχει επιπλέον αξιώσεις τις οποίες η υπηρεσία του Υπουργείου δεν τις αναγνωρίζει. Οφείλει να ολοκληρώσει τις εργασίες που προβλέπονται με βάση τα ποσά της σύμβασης. Εμείς έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες για την έκδοση του Π.Δ. για τη διαχείριση του Φράγματος και τις διαδικασίες για την επόμενη φάση υλοποίησης.

Έχει κατατεθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης η επόμενη φάση του έργου όπου, ακόμα και αν ο εργολάβος δεν υποχωρήσει στις απαιτήσεις του για επιπλέον χρηματοδότηση, όχι για εξόφληση λογαριασμών γιατί οι λογαριασμοί έχουν εξοφληθεί, με βάση το νέο τεχνικό δελτίο θα προχωρήσει κανονικά το έργο και για την πενταετία που προβλέπει το Π.Δ. για τον φορέα διαχείρισης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούρδας.