Βαθμολογίες Πανελληνίων 2019: Πού θα κυμανθούν οι βάσεις -Σε ποιες σχολές θα υπάρξει πτώση | dete

Βαθμολογίες Πανελληνίων 2019: Πού θα κυμανθούν οι βάσεις -Σε ποιες σχολές θα υπάρξει πτώση

Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων στις Πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά και με βάση τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των μαθητών, πλέον μπορεί να γίνει πιο ασφαλής εκτίμηση για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις.

Τα αποτελέσματα των Πανελληνίων αναρτήθηκαν την Παρασκευή. Με βάση αυτά, πτώση θα παρουσιάσουν οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές του 1ου, του 2ου και του 3ου πεδίου, δηλαδή οι νομικές, οι πολυτεχνικές, οι ιατρικές σχολές, καθώς επίσης και τα κεντρικά τμήματα ψυχολογίας. Από την άλλη, οι σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου αναμένεται να παρουσιάσουν οριακές αυξομειώσεις, σύμφωνα με τον Γιώργο Χατζητέγα, εκπαιδευτικό αναλυτή, που μίλησε στο ΑΠΕ.

Πανελλήνιες 2019: Οι εκτιμήσεις για το 1ο επιστημονικό πεδίο
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών), θα παρουσιάσουν πτώση κυρίως οι νομικές σχολές και οι σχολές Ψυχολογίας, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων φέτος συγκριτικά με εκείνες των υποψηφίων πέρυσι ήταν χαμηλότερες στα μαθήματα βαρύτητας (Αρχαία, Ιστορία και Λατινικά).

«Η πτώση θα αφορά κυρίως τα λεγόμενα “ρετιρέ”. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στις σχολές μεσαίας κλίμακας, από 17.000 μόρια και κάτω, δεν αναμένεται να δούμε μεγάλες πτώσεις. Θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα. Εξομαλύνεται δηλαδή η πτωτική διαφορά», δήλωσε ο κ. Χατζητέγας.

Πτώση στις βάσεις των πολυτεχνικών σχολών
Στις σχολές του 2ου πεδίου (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών), πτώση αναμένεται στις βάσεις των πολυτεχνικών σχολών, λόγω κακής επίδοσης μεγάλου μέρους των υποψηφίων των Πανελληνίων στα μαθήματα βαρύτητας, και ιδιαίτερα στη Χημεία. «Οι βαθμολογίες στη Χημεία ήταν εντυπωσιακά χαμηλές. Πέρυσι, οι αριστούχοι (σ.σ. που έλαβαν βαθμολογία 18-20) ήταν 3.500, ενώ φέτος είναι 420», σημείωσε ο κ. Χατζητέγας.

Οι χαμηλές επιδόσεις στις φετινές Πανελλήνιες και στο μάθημα της Φυσικής θα ωθήσουν προς τα κάτω τις βάσεις και στο 2ο και στο 3ο πεδίο, συμπλήρωσε. «Οι βαθμολογίες στη Βιολογία και τα Μαθηματικά είναι λίγο καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να αντιστρέψει την πτωτική τάση», επεσήμανε.

Πανελλήνιες 2019: Πτωτική τάση στο 3ο πεδίο
Στο 3ο πεδίο (Επιστημών Υγείας και Ζωής) και ειδικά στις ιατρικές σχολές, η τάση των βάσεων θα είναι πτωτική, χωρίς όμως να είναι μεγάλη η πτώση, γιατί, όπως εξήγησε ο κ. Χατζητέγας, στη Βιολογία Προσανατολισμού, που είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας για τις ιατρικές σχολές, οι υποψήφιοι τα πήγαν καλύτερα από ό,τι στις περσινές Πανελλήνιες.

Οριακές αυξομειώσεις στο 4ο πεδίο
Τέλος, στο 4ο πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής), οι αυξομειώσεις θα είναι οριακές. «Είχαμε πολύ χαμηλότερες επιδόσεις των παιδιών στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, αλλά πολύ καλύτερες στην Ανάπτυξη Εφαρμογών, οπότε αυτά τα δύο εξισορροπούν τα πράγματα. Έτσι, στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο, θα έχουμε μία σταθερότητα και θα παρατηρούνται μικρές, οριακές αυξομειώσεις», είπε ο κ. Χατζητέγας.

Πώς υπολογίζονται τα μόρια
Έχοντας στα χέρια τους τις βαθμολογίες τους, οι 104.000 υποψήφιοι των Πανελληνίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις 78.335 θέσεις των ΑΕΙ μπορούν πλέον να υπολογίσουν πόσα μόρια έχουν συγκεντρώσει. Μέσω της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας, https://markcalc.it.minedu.gov.gr/ , μπορούν να βρουν το σύνολο των μορίων τους, συμπληρώνοντας τους βαθμούς που συγκέντρωσαν.