Αχαϊα – Ο δάκος έφαγε τις αποζημιώσεις – Η συνάντηση των δημάρχων με τον Στ. Αραχωβίτη | dete

Αχαϊα - Ο δάκος έφαγε τις αποζημιώσεις - Η συνάντηση των δημάρχων με τον Στ. Αραχωβίτη

H αναγκαιότητα άμεσης οικονομικής ενίσχυσης των χιλιάδων πληγέντων ελαιοπαραγωγών από ασθένειες, έγινε στην Αθήνα, η συνάντηση όλων των δημάρχων του νομού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη.
Το αίτημα απορρίφθηκε στην παρούσα φάση, αφού ο ισχύων κανονισμός αλλά και τα οικονομικά του ΕΛΓΑ δεν επιτρέπουν αποζημιώσεις, ωστόσο η κυβέρνηση τελεί εν αναμονή απόφασης της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έκτακτη στήριξη των Ελλήνων αγροτών.
Αυτό που δίνει ωστόσο ελπίδα, για αλλαγή των δεδομένων σε τέτοιες περιπτώσεις απώλειας της σοδειάς, είναι η κυβερνητική δέΣμευση για τροποποίηση του καθεστώτος, με πρόβλεψη για κάλυψη και τέτοιων περιπτώσεων, από τον επίσημο κρατικό αγροτικό οργανισμό.
Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, με «σημαία» την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για άμεσες αποζημιώσεις, κατηγόρησε την πολιτεία ότι έχει περικόψει τις δαπάνες για δακοκτονία και έχει συρρικνώσει υπηρεσίες, αδιαφορώντας για τη διατροφική ποιοτική επάρκεια της χώρας.
Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, επέμεινε για την καθ' οιονδήποτε τρόπο στήριξη του αγροτικού πληθυσμού, ενώ απαίτησε λύση και του προβλήματος που έχει προκύψει σε Λάππα και Μανωλάδα, με καλλιεργήσιμες εκτάσεις από τις οποίες δεν λαμβάνουν επιδοτήσεις οι παραγωγοί, είτε γιατί το κράτος τα θεωρεί δασικά, είτε παλιές εκτάσεις της βασίλισσας Φρειδερίκης. Εθεσε επιπλέον, την ανάγκη άρδευσης του κάμπου από τον Πηνειό και την επέκταση του Αεροδρομίου Αράξου για την αθρόα διακίνηση αγροτικών προϊόντων.
Παρόντες ήσαν και οι δήμαρχοι, Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος  Ερυμάνθου Θάνος Καρπής και Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς που έβαλαν επίσης σοβαρά θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.