Αυθαίρετα: Η αγορά ζητά μονιμοποίηση της τακτοποίησης | dete

Αυθαίρετα: Η αγορά ζητά μονιμοποίηση της τακτοποίησης

Βλέπουν χάος στην αγορά ακινήτων εάν τερματιστεί η δυνατότητα των δηλώσεων

Την μονιμοποίηση της δυνατότητας τακτοποίησης αυθαιρεσιών μικρής κλίμακας ανεξάρτητα νόμων και άλλων περιορισμών ζητούν από την πολιτεία οι επιστημονικοί φορείς της χώρας.

Όπως αναφέρουν, σήμερα εάν δεν δινόταν άλλη παράταση στο νόμο που εκπνέει στις 8 Νοεμβρίου, θα πάγωνε η αγορά των ακινήτων καθώς δεν θα μπορούσε να γίνει καμία δικαιοπραξία ακόμη και έκδοση οικοδομικής άδειας μικρής κλίμακας. Επισήμως το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει πάρει θέση στο θέμα μολονότι είναι σαφές ότι είναι αναγκασμένο να προχωρήσει σε επιμήκυνση του υφιστάμενου νόμου έστω και για λίγους μήνες, μέχρι να επεξεργαστεί την δική του πρόταση για τα αυθαίρετα.

Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Στασινός, ο οποίος έχει προγραμματισμένη συνάντηση  σήμερα με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη προτείνει την εξάμηνη παράταση του νόμου και στην συνέχεια την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου. Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται η δυνατότητα ενός «ανοικτού» μηχανισμού τακτοποίησης ακόμη και όταν θα εφαρμοστεί η ταυτότητα του κτιρίου.

Από το Τεχνικό Επιμελητήριο προτείνεται επίσης  να δοθεί προθεσμία για να νομιμοποιηθούν οι μεγάλες παραβάσεις που αφορούν την κατηγορία 5 (παραβάσεις πάνω από το 40% των επιτρεπόμενων όρων δόμησης και κάλυψης).

Ως νομοτέλεια βλέπει την παράταση και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ Δημήτρης Ξυνομιλάκης. «Από την στιγμή που για κάθε μεταβίβαση και συναλλαγή στα ακίνητα χρειάζεται τα πιστοποιητικό του μηχανικού ότι δεν υπάρχει πολεοδομική παράβαση δεν έχει νόημα να μιλάμε για παρατάσεις λίγων μηνών».

Όπως σημειώνει, οι νόμοι των αυθαιρέτων από το 2011 μέχρι σήμερα που η πολιτεία αποφάσισε να νομοθετήσει δεν έχουν υλοποιηθεί καθώς δεν υπάρχει η πληρότητα των στοιχείων που απαιτούνται για να μπει μια τάξη στην αγορά ακινήτων ( δασικές χάρτες, αιγιαλός, τιμές ζώνης κ.α). Ακόμη όπως αναφέρει και στην περίπτωση των αεροφωτογραφιών που πρέπει να συνοδεύουν όλες τις δηλώσεις αυθαιρέτων, παρατηρούνται  δυσκολίες καθώς οι διαδικασίες εξακολουθούν να είναι γραφειοκρατικές και περίπλοκες.

Πρόσφατα, ο σύλλογος  αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία ζητά από το ΥΠΕΝ να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που έχει δημιουργηθεί στην αγορά.

Ο επιστημονικός σύλλογος, επικαλείται  αντιφατικές ερμηνείες αλλά και τις καθημερινές οδηγίες του συλλόγου των συμβολαιογράφων στα μέλη του που δυσκολεύουν το έργο των επαγγελματιών που ασχολούνται με τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.

Ο λόγος είναι ότι οι συμβολαιογράφοι έχουν επιβάλλει κάποιους κανόνες και οδηγίες που οι ίδιοι έχουν υιοθετήσει εσωτερικά σε ότι αφορά τις τεχνικές εκθέσεις για τα αυθαίρετα, με αποτέλεσμα όταν οι μηχανικοί δεν τις τηρούν να τους ζητούν να επανέλθουν σε ολοκληρωμένες δηλώσεις και να τις διορθώνουν.

Εξαιτίας αυτής της πρακτικής, όπως σημειώνει ο ΣΑΔΑΣ, κανένας επαγγελματίας δεν προχωρά σε περαίωση των δηλώσεων με την εισαγωγή στοιχείων και σχεδίων μέχρι να γίνει κάποια δικαιοπραξία. Μόνο όταν βεβαιωθεί ότι υπάρχει συμφωνία με τον συμβολαιογράφο, προχωρά σε περαίωση της δήλωσης.

Οι αρχιτέκτονες υποστηρίζουν ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες αντιλαμβάνονται τις αυθαιρεσίες των ακινήτων τους όταν χρειαστεί να προβούν σε κάποια δικαιοπραξία ή αδειοδότηση.

Οι αρχιτέκτονες ζητούν να αποφευχθεί νέα εμπλοκή στις δηλώσεις και αναφέρουν ότι για να είναι εφικτές οι δικαιοπραξίες και οι αδειοδοτήσεις, το ΥΠΕΝ θα πρέπει να προχωρήσει:

-σε παράταση εισαγωγής νέων δηλώσεων στον Ν.4495/17 μέχρι την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων.

-στη διαρκή δυνατότητα εισαγωγής στοιχείων και σχεδίων, τόσο στον Ν.4178/13, όσο και στον Ν. 4495/17, τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν επιφέρει καμία εμπλοκή στην εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου.

-στη διασφάλιση του αναγκαίου συντονισμού για την παροχή οδηγιών από τους συλλόγους των συμβολαιογράφων, με τρόπο ώστε να μην απαιτούν από τους μηχανικούς σχόλια και αναφορές που δεν προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία.

πηγή: protothema.gr