Από τους διχαστικούς μονόλογους, στο συνθετικό διάλογο | dete

Από τους διχαστικούς μονόλογους, στο συνθετικό διάλογο

Της Θεοδώρας – Δώρας Αγγελακοπούλου

Μιλώντας τον τελευταίο καιρό με πολλούς πολίτες στην Πάτρα και την Αχαΐα, διαπιστώνω με θετική έκπληξη ότι μια αγωνία κυριαρχεί.

Και η αγωνία αυτή υπερβαίνει την καθημερινή αγωνία για την επιβίωση και την υποστήριξη της οικογένειας και επικεντρώνεται στο τι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο που ζούμε, στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλο.

Σα να έχουμε περάσει από το στάδιο της οργής, της κατάθλιψης και του πένθους για την κρίση που διαρκεί χρόνια τώρα και να μπαίνουμε σιγά - σιγά στην αποδοχή της νέας πραγματικότητας.

Βασικό χαρακτηριστικό για την αποδοχή της κατάστασης που ζούμε σήμερα είναι η προσαρμογή και οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε ώστε να ζούμε καλύτερα στις νέες συνθήκες

Γιατί αν πιστεύουμε ότι οι εξοντωτικοί ρυθμοί απέναντι στα πράγματα, η εγωιστική συμπεριφορά απέναντι στους άλλους και η μοιρολατρική αποδοχή όσων μας επιβάλλονται, δεν θα μας οδηγήσουν σε ένα νέο κύκλο κρίσης, μάλλον κάνουμε λάθος.

Για να καταφέρουμε να βγούμε από αυτό το τέλμα, ένας τρόπος υπάρχει: να αλλάξουμε οπτική, προτεραιότητες και συμπεριφορά.

Να αποτιμήσουμε τα σημαντικά στη ζωή μας και να αγωνιστούμε ανυποχώρητα γι αυτά.

Να σεβαστούμε ο ένας την προσπάθεια και την συνεισφορά του άλλου, προσπαθώντας να την στηρίξουμε και όχι να την μηδενίσουμε.

Να ενισχύσουμε τις θετικές διαστάσεις κάθε ζητήματος, αντί να υψώνουμε το δάχτυλο στις όποιες αρνητικές του.

Να «ακούμε» τον συνομιλητή μας, αντί να σχεδιάζουμε στο μυαλό μας πως θα τον κατατροπώσουμε.

Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη;

Σημαίνουν ότι σε κάθε δράση και κάθε ενέργεια οφείλουμε να εντάξουμε την διάσταση της συνεννόησης και της συνεργασίας.

Κανείς δεν κερδίζει όταν οχυρωνόμαστε πίσω από μια άποψη, ή μια πρόταση, χωρίς να την συζητήσουμε και χωρίς να επισημάνουμε τα θετικά σημεία του άλλου.

Κανέναν δεν ωφελεί η στείρα αντιπαράθεση και οι δογματικοί μονόλογοι.

Σε ότι με αφορά, βασική ορίζουσα της πολιτικής μου συμπεριφοράς είναι η σύνθεση και η αποτελεσματική διαχείριση.

Βλέπετε εμείς οι εκπαιδευτικοί μαθαίνουμε στην πράξη να ακούμε, να καταλαβαίνουμε και να συνθέτουμε απόψεις, οδηγώντας τα παιδιά μας σε θετικά αποτελέσματα.

Αλλά και σαν γονιός έμαθα να ακούω πραγματικά τα παιδιά μου, να μοιραζόμαστε την απόφαση και την υλοποίησή της.

Πιστεύω ξεκάθαρα ότι αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε και στην πολιτική διαχείριση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συμμετέχω.

Και χαίρομαι ειλικρινά όταν αντιλαμβάνομαι ότι αυτό το πνεύμα βρίσκει πρόθυμους συνομιλητές και ώριμους συνοδοιπόρους.

Ασφαλώς και υπάρχουν όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που δεν έχουν προωθηθεί στο βαθμό που θα θέλαμε.

Ασφαλώς και υπάρχουν δεκάδες δυνατότητες να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τη ζωή και την καθημερινότητά μας στην Πάτρα και την Αχαΐα.

Και θα το κάνουμε!

Με ανοιχτά αυτιά, με δημιουργικότητα και άμεσο αποτέλεσμα.

Με λιγότερο εγωισμό και ουσιαστική συνεργασία.

Η Δώρα Αγγελακοπούλου είναι Νηπιαγωγός, Ειδική Γραμματέας  Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας και υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Αχαΐας με την παράταξη “Δικαίωμα στην πρόοδο” - Απόστολος Κατσιφάρας