Απόδοση τιμής από τη Μηχανή του Χρόνου» στον Πατρινό ταγματάρχη Ζώη Ζακυνθινό | dete

Απόδοση τιμής από τη Μηχανή του Χρόνου» στον Πατρινό ταγματάρχη Ζώη Ζακυνθινό

 

Ξύπνησε μνήμες και στην Πάτρα το αφιέρωμα της τηλεοπτικής εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου» στους πεσόντες του Eλληνοϊταλικού πολέμου, στην Αλβανία.

Στην εκπομπή, που προβλήθηκε ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου από την Cosmote tv, έγινε αναφορά και στον υποδιοικητή του  12ου Συντάγματος Πεζικού που έδρευε στην αχαϊκή πρωτεύουσα, Ζώη Ζακυνθινό, ο οποίος σκοτώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1940 στη μάχη για την κατάληψη του υψώματος 1160 (Πλατυβούνι) στην περιοχή του Αργυροκάστρου.

Έως ότου λίγα χρόνια μετά, η μαρτυρία ενός βοσκού οδήγησε στον εντοπισμό του τάφου του. Σχεδόν έξι δεκαετίες μετά το θάνατο του, η σορός του Ζώη Ζακυνθινού μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό ελληνικό νεκροταφείο, στο χωριό Βουλιαράτι της Βορείου Ηπείρου, όπου και ενταφιάστηκε.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2010 έγιναν από τον τότε δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, έργο του γλύπτη Μπάρδη, που τοποθετήθηκε στην πλατεία «Αγωνιστών του 1940».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δημοσιογράφος Διονύσης Ζακυνθινός είναι ανιψιός του, καθώς είναι γιος του αδελφού του Πάνου Ζακυνθινού.