«Αποφασίζουμε ξανά εμείς για το μέλλον μας»! Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ‘Εφη Αχτσιόγλου, μιλάει στις «7Μ» για τη σύγκρουση της κάλπης | dete

«Αποφασίζουμε ξανά εμείς για το μέλλον μας»! Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ‘Εφη Αχτσιόγλου, μιλάει στις «7Μ» για τη σύγκρουση της κάλπης

«Η Αχαΐα με επίκεντρο την Πάτρα μπορεί, αναμφισβήτητα, ακόμα πιο δυναμικά την ερχόμενη τετραετία να παίξει έναν κομβικό και κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη» δηλώνει σε συνέντευξη της στις «7Μ» η πρώην υπουργός, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου και μιλάει για τους δύο κόσμους που θα αντιπαρατεθούν στις 7 Ιουλίου.

 Γυρίζει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών; Και σε τι επενδύετε για να το επιτύχετε;

«Δεν θα αρνηθώ ότι η εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολη, αλλά είναι μία ανοιχτή μάχη που ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει. Το ερώτημα  στις εθνικές εκλογές είναι διαφορετικό από αυτό των ευρωεκλογών, ψηφίζουμε και αποφασίζουμε για το σχέδιο που θα εφαρμοστεί στη χώρα μας και τις ζωές μας την αμέσως επόμενη μέρα. Και το ερώτημα αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο γιατί στις 7 Ιουλίου αναμετρούνται δύο αντιδιαμετρικά πολιτικά σχέδια.

Αυτό του ΣΥΡΙΖΑ που έχει συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς στόχους, για τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας με καλυτέρους μισθούς και κατοχυρωμένα δικαιώματα, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, και ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα με στοχευμένες φοροελαφρύνσεις στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Και αυτό της Νέας Δημοκρατίας που πίσω από γενικόλογες υποσχέσεις κρύβει μια επίσης συγκεκριμένη ατζέντα για υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας, για περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και  επισφάλεια των συνταξιούχων.

Θέτουμε στην κρίση των πολιτών το δικό μας πρόγραμμα, με πολύ συγκεκριμένους άξονες και θεωρούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα τώρα που η χώρα μας μπορεί να κρατά τις τύχες της στα χέρια της».

Σε ό,τι αφορά το δίλημμα των εκλογών, κάνετε λόγο για την αναγκαιότητα σύγκρισης προγραμμάτων. Πιστεύετε ότι οι πολίτες μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία, ή είναι η συνθηματολογία αυτή που επικρατεί;

«Οι πολίτες όπως είναι φυσικό σε κάθε εκλογική αναμέτρηση κρίνουν με βάση τις ανάγκες τους και στόχος των προγραμμάτων είναι να απαντούν σε αυτές τις ανάγκες. Από την μεριά μας επιδιώκουμε σε κάθε ευκαιρία να συζητήσουμε για το πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα τα επόμενα τέσσερα χρόνια, γιατί πιστεύουμε ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ρεαλιστικές απαντήσεις για το πώς θα πετύχουμε ανάπτυξη όχι για λίγους, αλλά για όλους, με τον κόσμο της εργασίας στο επίκεντρο και ενισχυμένο κοινωνικό κράτος.

Είναι αλήθεια, όμως, ότι στην διάρκεια αυτής της εκλογικής μάχης η Νέα Δημοκρατία αναπαράγει την κακή συνήθεια  του πολιτικού συστήματος να προτιμά τα συνθήματα και την γενικολογία από την ουσιαστική προγραμματική αντιπαράθεση. Υπάρχουν τόσα ζητήματα στα οποία την καλούμε να απαντήσει και αποφεύγει. Να απαντήσει στους πολίτες πρωτίστως. Ποιές κρατικές δαπάνες προτίθεται συγκεκριμένα να μειώσει, όπως λέει το σύνθημά της, με δεδομένο ότι οι κρατικές δαπάνες είναι κυρίως οι μισθοί, οι συντάξεις και πέντε μεγάλα κοινωνικά επιδόματα (ΚΕΑ, αναπηρίας, ανεργίας, στεγαστικό και οικογενειακά); Γιατί δεν το λέει στους πολίτες; Γιατί δεν λέει στους πολίτες ότι θα διακόψει τις προσλήψεις γιατρών και εκπαιδευτικών αφού δεν χωράνε στο σχέδιό της για επιστροφή στον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις στο δημόσιο; Γιατί αποφεύγει συστηματικά να μιλήσει συγκεκριμένα για το τι ασφαλιστικό σύστημα θέλει, ενώ ρητά λέει ότι θέλει να καταργήσει το υφιστάμενο, και ενώ στο παρασκήνιο ετοιμάζει την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης που θα θέσει σε κίνδυνο τις συντάξεις σημερινών και αυριανών συνταξιούχων; Είναι κρίσιμα αυτά τα ζητήματα και οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν, πριν λάβουν τις αποφάσεις τους».

Δηλώσατε ότι «δεν θα αφήσετε την Ελλάδα να μετατραπεί σε έναν παράδεισο off shore και εργοδοτικής αυθαιρεσίας». Τι εννοείτε;

«Μιλάμε καθαρά για την αντίληψη του κ. Μητσοτάκη που θεωρεί τους ελέγχους και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα. Την αντίληψη ότι μέσα από τις ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, θα μπορεί να παρακάμπτεται η εργατική νομοθεσία.  Παρά την προσπάθεια τους να κρύψουν όσα μπορούν και να αποσιωπήσουν όσα τους ξεφεύγουν, το καλύτερο κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη. Η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει δείγματα γραφής και ως κυβέρνηση όταν μείωνε τον κατώτατο μισθό κατά 22% και θεσμοθετούσε τον υπο-κατώτατο μισθό για τους νέους, όταν απαξίωνε το ΣΕΠΕ, όταν καταργούσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στη χώρα, και ως αντιπολίτευση, όταν θεωρούσε ιδεολογική εμμονή την προσπάθεια μας να επανέλθουν τα βασικά στην εργατική νομοθεσία και καταψήφιζε τους νόμους προστασίας των εργαζομένων που εισηγούμασταν στη Βουλή.

Η αντίληψη ότι το κράτος δεν πρέπει να παρεμβαίνει για να θέτει κανόνες προστασίας της εργασίας και να ελέγχει την τήρησή τους, απορρέει ως απόλυτα φυσική θέση από έναν άνθρωπο, όπως ο κ. Μητσοτάκης,  που θεώρει τις ανισότητες και την όξυνσή τους μία φυσική συνθήκη των κοινωνιών. Δεν νομίζω όμως πως είναι και η άποψη της πλειονότητας των πολιτών».

Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι υποψήφιος στην Αχαΐα. Ο νομός μας επέδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και στις ευρωεκλογές. Ήταν αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτή η επιλογή;

«Η Αχαΐα με επίκεντρο την Πάτρα -μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και καρδιά της Δυτικής Ελλάδας- μπορεί, αναμφισβήτητα, ακόμα πιο δυναμικά την ερχόμενη τετραετία να παίξει έναν κομβικό και κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη, τόσο σε περιφερειακό επίπεδο όσο και για τη χώρα συνολικά.

Το κυβερνητικό έργο έχει απτά αποτελέσματα στη Δυτική Ελλάδα, την Αχαΐα και την Πάτρα και το έργο αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε.

Επίσης, η Πάτρα είναι μία πόλη με παράδοση στους δημοκρατικούς και νεολαιίστικους αγώνες για την πρόοδο και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η επιλογή του Πρωθυπουργού να είναι υποψήφιος στην Αχαΐα αναδεικνύει όλα τα παραπάνω στοιχεία και δίνει ώθηση στη συσπείρωση των προοδευτικών πολιτών της περιοχής γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για να χτίσουμε από κοινού ένα μέλλον με ελπίδα, αυτοπεποίθηση, ανάπτυξη για όλους και κοινωνική δικαιοσύνη».

Πώς σχολιάζετε τη στάση του ΚΙΝ.ΑΛ. και συγκεκριμένα το γεγονός ότι δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του για αυτόν με τον οποίο θα συνεργαστεί την επομένη των εκλογών;

«Η τοποθέτηση της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ., για ψήφο ανοχής σε ενδεχόμενο μη αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, κάνει σαφές ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. έχει τοποθετήσει στη θέση του κυρίαρχου αντιπάλου τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ιδιαίτερα προβληματικό για ένα κόμμα που θα ήθελε να εκλαμβάνεται ως προοδευτικό να δηλώνει ότι μπορεί να στηρίξει έστω και με την ανοχή του το ακραία νεοφιλελεύθερο σχέδιο του κ. Μητσοτάκη. Πόσο μάλλον που σ’ ολόκληρη την Ευρώπη τα αδιέξοδα που δημιούργησαν στην σοσιαλδημοκρατία τέτοιες πολιτικές επιλογές έχουν οδηγήσει μια σειρά από παραδοσιακές κεντροαριστερές δυνάμεις είτε σε αλλαγή πορείας και συνεργασία με την αριστερά είτε σε περιθωριοποίηση. Τούτη η αναστοχαστική περίοδος της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη φαίνεται ότι δεν έχει αγγίξει ούτε στο ελάχιστο το ΚΙΝ.ΑΛ.

Είναι φυσικά επιλογή του ΚΙΝ.ΑΛ. το με ποιον θα συνεργαστεί. Η κοινή λογική πάντως επιτάσσει ότι όταν πραγματικά στοχεύεις σε προοδευτικές πολιτικές κινείσαι στην κατεύθυνση σύγκλισης των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων και δεν επιδιώκεις επιστροφή στις αποτυχημένες συνταγές της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Εκτιμώ λοιπόν ότι η στάση του είναι το λιγότερο  αναντίστοιχη με τις προσδοκίες τους προοδευτικού κόσμου».

Τι κερδίσαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ

«Κερδίσαμε ξανά τη δυνατότητα να αποφασίζουμε ως χώρα για το μέλλον μας. Μπορεί να αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, μπορεί να μην καταφέραμε να αποφύγουμε θυσίες, λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν αλλά υπαρκτές, όμως πλέον μια εξαιρετικά επώδυνη περίοδος για την χώρα αποτελεί παρελθόν. Κι αυτό ούτε μπορεί να το υποτιμά κανείς ούτε να το θεωρεί δεδομένο.

Επιπλέον έγιναν σημαντικά βήματα για την ανάκτηση της εργασίας στον τόπο μας: η μείωση της ανεργίας, η αύξηση των μισθών, η μείωση της αδήλωτης εργασίας, η ύπαρξη ενός ενεργού ελεγκτικού μηχανισμού που δρα καθημερινά για την προστασία των εργαζομένων. Βήματα συγκεκριμένα με μετρήσιμο και απτό αποτέλεσμα, που αξίζει να συνεχιστούν».

(της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου, στην εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)