«Ανεβαίνει» ο Άραξος, «πέφτουν» τα ξενοδοχεία- ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΑΝ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ | dete

«Ανεβαίνει» ο Άραξος, «πέφτουν» τα ξενοδοχεία- ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΑΝ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Πεσμένη η κίνηση στον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι του 2019 σε όλη την Ελλάδα και η περιοχή της Δυτικής Ελλάδος δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση από τον κανόνα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η πτώση της τουριστικής κίνησης το φετινό καλοκαίρι, σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, οπότε και ο τουρισμός απογειώθηκε, αναμένεται να φτάσει το 15%.

Στις top τουριστικές περιοχές της χώρας που αποτελούν την πυραμίδα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, στα νησιά του Αιγαίου στην Κρήτη και στην Ρόδο η πτώση αυτή ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμα και το 15%.

Πτώση 8-10% στη Δυτική Ελλάδα

Στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδα που τα καλοκαίρια του '17 και του '18 ανέβασε αρκετά τις μετοχές της στο χρηματιστήριο του ελληνικού τουρισμού, η πτώση με βάση τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων θα κυμανθεί μεταξύ του 8% με 10%,

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου των ξενοδόχων της Αχαΐας, Δημήτρη Διαμαντόπουλο, η μείωση αυτή της τουριστικής κίνησης είναι αισθητή στα ξενοδοχεία της περιοχής, χωρίς όμως να είναι ανησυχητική, από την άποψη ότι ο τουρισμός παραμένει το πιο ζωτικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας.

«Πρόκειται όμως να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους τζίρους του ξενοδοχειακού κλάδου αφού εκτός από τη μείωση της κίνησης, είμαστε αναγκασμένοι να χαμηλώνουμε τις τιμές και να προσφέρουμε πιο φθηνά οικονομικά πακέτα προκειμένου να προσελκύουμε πελάτες».

Και αυτό, σύμφωνα πάντα με τον κ. Διαμαντόπουλο, χωρίς να δίνονται τα ανάλογα κίνητρα από το κράτος αφού ο ΦΠΑ και η φορολογία παραμένουν σε ένα υψηλό επίπεδο.

Αύξηση στο αεροδρόμιο του Αράξου

Πάντως στο αεροδρόμιο του Αράξου με βάση τα λεγόμενα του αερολιμενάρχη Γιώργου Γκουβίτσα η  τουριστική κίνηση παραμένει στα ίδια επίπεδο με πέρυσι, τότε δηλαδή που ο Άραξος έφτασε σε ρεκόρ επισκεψιμότητας, αγγίζοντας τις 187. 000 αφίξεις.

Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στον κρατικό αερολιμένα της Δυτικής Ελλάδος πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο οι αφίξεις είχαν φτάσει τις 40.400, οι αναχωρήσεις τις 31.401 και τα trashit τις 1.741. Ο συνολικός αριθμός της κίνησης από τις 1 Ιανουαρίου του 2018 μέχρι τις 20 Ιουλίου του ίδιου έτους ήταν 75.643.

Φέτος στο ίδιο χρονικό διάστημα οι αφίξεις φτάνουν τις 40.700, οι αναχωρήσεις τις 33.744 και τα trashfit τις 2.071. Συνολικά ο αριθμός της κίνησης στο αεροδρόμιο του Αράξου φτάνει τις 76.582, άρα σε σύγκριση με πέρυσι υπάρχει μία οριακή αύξηση.

«Περιμένουμε να δούμε πως θα κινηθεί ο Αύγουστος, αν και η εκτίμηση μας είναι ότι δεν θα υπάρξει πτώση τον μήνα που κατά παράδοση η τουριστική κίνηση κορυφώνεται» τονίζει ο κ. Γκουβίτσας.

«Στόχος μας είναι να μείνουμε σταθεροί στο περσινό επίπεδο όπου είχαμε ρεκόρ τουριστικής κίνησης ή τουλάχιστον να έχουμε μία μικρή πτώση η οποία σε σύγκριση με τη γενικότερη μείωση που χαρακτηρίζει τον φετινό ελληνικό τουρισμό θα μας αφήσει ικανοποιημένους».

Η εξήγηση της αντίφασης, το Airbnb και ο περιηγητικός τουρισμός

Πώς όμως εξηγείται η μείωση των κρατήσεων στα ξενοδοχεία της περιοχής, σε σύγκριση με την σταθερή τουριστική κίνηση στο αεροδρόμιο του Αράξου;

Προφανώς η αντίφαση αυτή δείχνει ότι στην περιοχή μας αναπτύσσεται σε ολοένα και μεγαλύτερη βαθμό η μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης και του Airbnb.

Αρκετοί τουρίστες επιλέγουν να ενοικιάζουν για τις λίγες ημέρες που έρχονται στην περιοχή μας μεζονέτες, βίλες ή ακόμα και διαμερίσματα που βρίσκουν στις αντίστοιχες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουν πιο οικονομικές λύσεις, έστω και αν γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν την παροχή υπηρεσιών που τους προσφέρεται στα ξενοδοχεία.

Εξάλλου, ένα μεγάλο μέρος των τουριστών που καταφτάνουν στην περιοχή μας είναι λάτρεις του περιηγητικού τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών του, κάτι που σημαίνει ότι προτιμά άλλες λύσεις για το ζήτημα του καταλύματος.

Στοιχεία βέβαια για την αύξηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην περιοχή μας την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν δεν υπάρχουν.

Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι ο αριθμός των επισκεπτών που καταφτάνουν στο αεροδρόμιο του Αράξου είναι άνθρωποι που έρχονται  για τουρισμό στην περιοχή της Αχαΐας και της Ηλείας αφού σε ό,τι αφορά την Νότια Πελοπόννησο υπάρχει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και σε ό,τι έχει να κάνει με τα νησιά του Ιονίου υπάρχουν τα αντίστοιχα αεροδρόμια της Franport που βουλιάζουν από την κίνηση κάθε καλοκαίρι.

Είναι γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των τουριστών που καταφτάνουν στο αεροδρόμιο του Αράξου, διαμένει σε ποσοστό του 65% με 70% στην περιοχή της Ηλείας. To υπόλοιπο ποσοστό αφορά την Αχαΐα και κυρίως την Δυτική Αχαΐα και τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που έχουν ανασκευαστεί: της Λακκόπετρας και της Καλόγριας.

Η μείωση των Γερμανών και των Ρώσων 

Παράλληλα, ο αντίκτυπος της τουριστικής μείωσης της περιοχής μας, έχει να κάνει με την πτώση που υπάρχει στην τουριστική αγορά της Γερμανίας και της Ρωσίας που αποτελούν τους κυρίως τροφοδότες της Δυτικής Ελλάδος.

Η μείωση του αριθμού των Γερμανών επισκεπτών σε όλη την χώρα έχει φτάσει ήδη το 21% σε σύγκριση με τα προηγούμενα καλοκαίρια, ενώ στο ίδιο περίπου ποσοστό κυμαίνεται και η μείωση των Ρώσων τουριστών.

Ο τουρισμός στην Πάτρα

Σε ό,τι αφορά πάντως την Πάτρα η διοργάνωση των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων ήδη έχει λειτουργεί θετικά στην τουριστική κίνηση της πόλης, με τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία να γνωρίζουν υψηλά ποσοστά κρατήσεων και πληρότητας, όχι μόνο από τους αθλητές των αποστολών της κάθε χώρας, αλλά και από τους επισκέπτες που πρόκειται να έρθουν στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Ειδικότερα για το διάστημα των αγώνων (25 με 31 Αυγούστου) οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Πάτρας έχουν αγγίξει ένα ποσοστό που ξεπερνάει το 90% της πληρότητάς τους, σε μία εποχή που συνήθως ήταν «νεκρή» για αυτά. Συνολικά οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της περιοχής για τους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες πρόκειται να ξεπεράσουν τις 2.500, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές οι επισκέπτες.

 

Τα σκουπίδια, η Αιγιάλεια και οι Γάλλοι

Εξάλλου και στην περιοχή της Αιγιάλειας όπου κατά παράδοση ο κινητήριος μοχλός του τουρισμού είναι οι Γάλλοι τουρίστες, υπάρχει μείωση, κυρίως εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τα σκουπίδια και τα οποία έχουν οδηγήσει σε ακυρώσεις κρατήσεων στα ξενοδοχεία, αλλά και σε έντονα παράπονα από τους ξένους επισκέπτες προς τους ξενοδόχους και τους καταστηματάρχες εστίασης.  Αντίθετα, αυξημένη φέτος είναι η κίνηση των χωρών της Βαλτικής και κυρίως της Ουκρανίας.

 

(εφ. 7 Μέρες Ενημέρωση)