Αιγιάλεια: Συναγερμός για φιλέτα του ΤΑΙΠΕΔ | dete

Αιγιάλεια: Συναγερμός για φιλέτα του ΤΑΙΠΕΔ

Κυοφορείτο εδώ και μήνες, αλλά η έλλειψη οργανωμένου σχεδίου είχε καθησυχάσει πολλούς τοπικούς φορείς, με τους υπευθύνους να μιλούν για ανεπίκαιρους φόβους. Ωστόσο οι στρατηγικές του «Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου» φαίνεται να ωρίμασαν, με το ΤΑΙΠΕΔ τώρα να επανέρχεται, «χτυπώντας την πόρτα» του Υποθηκοφυλακείου Αιγιάλειας.

 

ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ
Η πρώτη κρούση, μέσω επίσημου εγγράφου, αφορούσε στη μεταβίβαση έκτασης 87,6 στρεμμάτων, πλήρους ιδιοκτησίας του Δημοσίου, στην παραλιακή περιοχή του Αιγίου που περικλείει ακόμα και τον Υδροβιότοπο της Αλυκής.
Ο δήμαρχος, με την ιδιότητα και του υποθηκοφύλακα, πατώντας πάνω σε κάποιες τυπικές ελλείψεις του ΤΑΙΠΕΔ, φρέναρε την πράξη, για να ξεκινήσει μια σειρά επαφών και ενημερώσεων, προκειμένου να αντιληφθεί πλήρως περί τίνος πρόκειται.

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Ο κ. Παναγόπουλος επικοινώνησε, χθες το πρωί, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Ριχάρδο Λαμπίρη, για να προκύψει πως το ακίνητο θα περιέλθει στην εταιρεία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Δημοσίου», προκειμένου να διερευνήσει τις προοπτικές αξιοποίησής του, μέσω ιδιωτών επενδυτών.
Ωστόσο, ειδικά για την Αλυκή, η οποία προστατεύεται από το πρόγραμμα «Νatura 2000», συνεκτιμήθηκε, πως πολύ δύσκολα να υπάρξει παρέμβαση, λόγω των πολλών απαγορευτικών τόσο σε απλές εργασίες υποδομών, όσο και σε ανοικοδόμηση,

 

ΦΟΒΟΙ
Ομως, ο δήμαρχος, δεν έκρυψε το φόβο του για τη μεταβίβαση άλλων ακινήτων, όπως η παραλία «Μάτι» της Ακολης και τα 2 αγροτεμάχια της «Ακονιάς» Καμαρών, με ασαφές καθεστώς και δικαστική εκκρεμότητα, σε ότι αφορά περιουσίες εκατοντάδων ιδιοκτητών, που έχουν μεν καταγραφεί, κατά το παρελθόν, εν κρυπτώ ως «δημόσια κτήματα», αλλά υπάρχουν σοβαρά αντεπιχειρήματα.
Σήμερα ο Θ. Παναγόπουλος θα έχει επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ Γιώργο Τερζάκη, προκειμένου μα διερευνήσει τις προθέσεις του για τα παραπάνω και να του επιστήσει την προσοχή για τις ιδιοκτησιακές ασάφειες, στον Ερινεό.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ
Στον πίνακα του ΤΑΙΠΕΔ, από το 2016, πέραν των Καρτεριών Καμαρών (28.817τ.μ), του «Ματιού» Ακολης και της Αλυκής (20.000 και 87.600τ.μ), συγκαταλέγονταν: Ο Νεροχύτης Διακοπτού (18.500τ.μ), τα Χαλιά (Ροζιάνικα ή Μεσονήσι) Αιγείρας (10.648τ.μ), Προσκυνητάρι και Λειβάδια Μελισσίων Αιγίου (5.011 τ.μ) ΕΒΕΠ-Νέος Κόσμος (15.085 τ.μ), Σαρκουνά Ζήριας (27494τ.μ.), Φοίνικας και Καστέικα Σαλμενίκου (50.455τ.μ), Γέφυρα Σελινούντα (22887τ.μ), Μαραθιές-Βουραϊκός και Λαύρια Διακοπτού (62000τ.μ) Γέγυρα Μεγανίτη-Μπακαρέτσου (33.000τ.μ), Βουλωμένο Αιγίου (27546τ.μ), Ποταμός Κράθις (38609τ.μ), Μάγειρα-Ποταμός Φοίνικας (126.666τ.μ), Λεκάνη Πλατάνου (125.000τ.μ) και Ποτάμι Ακράτας (50.000τ.μ).