Αγώνας δρόμου…Ολυμπιακών προδιαγραφών για τα Καλάβρυτα και το 2021 | dete

Αγώνας δρόμου...Ολυμπιακών προδιαγραφών για τα Καλάβρυτα και το 2021

Τριμελής επιτροπή, με επικεφαλής τον δήμαρχο Θανάση Παπαδόπουλο και μέλη τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεόδωρο Νασιώτη και τον ειδικό σύμβουλο Ανδρέα Φούρα, αναλαμβάνει δράση για τους εορτασμούς του 2021.

 

Την καλαβρυτινή αντιπροσωπεία στην Τρίπολη, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, οι ομόλογοί του από την Τρίπολη (Κώστας Τζιούμης), την Πύλο (Παναγίωτης Καρβέλας) και το Αίγιο (Δημήτρης Καλογερόπουλος) και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νικόλαος Ζαχαριάς.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η σύνδεση των πέντε πόλεων εν όψει της επετείου 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Καθεμιά από τις πόλεις αυτές αντιστοιχίζονται σημαντικά ιστορικά γεγονότα, το Αίγιο με τη μυστική συνέλευση της Βοστίτσας, τα Καλάβρυτα με την έναρξη του Αγώνα και την Ορκωμοσία στη Μονή Αγίας Λαύρας, την Καλαμάτα ως πρώτη απελευθερωμένη πόλη στις 23/3/1821, την Τρίπολη με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και την Πύλο με τη ναυμαχία του Ναβαρίνου.
Οσοι μετείχαν στη συνάντηση, εξέφρασαν τη βούλησή τους για συνεργασία με σκοπό την προβολή του ιστορικού ρόλου αυτών των πόλεων και τη διεκδίκηση ειδικού προγράμματος εκδηλώσεων, εν όψει του εθνικού εορτασμού για τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα.

 

ΧΑΜΗΛΑ Ο ΠΗΧΗΣ
Αξιολογώντας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καλ. Λαύρας» τα όσα προέκυψαν σε αυτή την πρώτη συζήτηση, η νέα Δημοτική Αρχή των Καλαβρύτων θεωρεί ότι η κίνηση των δημάρχων της Πελοποννήσου είναι μια κίνηση η οποία βάζει την πόλη των Καλαβρύτων σε δεύτερη μοίρα, σε σχέση με την Καλαμάτα, στο πρόγραμμα των εορτασμών που πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα.
Είναι δηλαδή μια πολιτική πρωτοβουλία στην οποία την πρωτοκαθεδρία διεκδικεί η πόλη της Καλαμάτας, με στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου η οποία εδώ και χρόνια προσπαθεί να καθιερωθεί στον ιστορικό χάρτη της νεότερης Ελλάδας ως η πρώτη πόλη η οποία απελευθερώθηκε από τους Οθωμανούς (23/3/1821).
Γι' αυτό άλλωστε και τα Καλάβρυτα δεν εκπροσωπήθηκαν, σε υψηλότερο επίπεδο δημάρχου, κατά την πρόσφατη συνάντηση της Τρίπολης. Σύμφωνα με τη γραμμή που χαράσσει η νέα δημοτική αρχή, πρωτεύοντα ρόλο στις επόμενες κινήσεις είναι η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών με την νέα Περιφερειακή Αρχή προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος (Δήμος Καλαμάτας και Περιφέρεια Πελοποννήσου προετοιμάζονται επί τριετία για τον σκοπό αυτό) με άξονα την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης των Καλαβρύτων η οποία προηγήθηκε -ιστορικά- της Καλαμάτας.

 

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Η δημοτική αρχή βλέπει με θετικό μάτι τον ορισμό, εκ μέρους του νέου περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη, ενός Καλαβρυτινού στην καταγωγή Περιφερειακού Συμβουλου, του Ανδρέα Φίλια, ως υπεύθυνου για τις εκδηλώσεις απο την Εθνική Παλογεννεσία. Επίσης θετικά κρίνεται η ένταξη των Καλαβρύτων και της Ι.Π. του Μεσολογγίου, απο την νέα ηγεσία της ΠΔΕ, στις δύο πόλεις της Δυτκής Ελλάδαος που θα είναι το επίκεντρο των εκδηλώσεων, το 2021, για τα 200 χρόνια απο την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα.
Τέλος, η γνωριμία του κ.Φούρα με την κεντρική συντονίστρια των εκσηλώσεων σε επίπεδο κυβερνητικό, τη Γιάννα Αγγελοπούλου και η κοινή εμπειρία και επαφή τους το 2004, όταν διέθεταν κομβικό ρόλο στην διοργάνωση των Ολυμπαικών Αγώνων στην Αθήνα, είναι ένα κεφάλαιο που θα αξιοππιήσουν τα Καλάβρυτα.
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Το άγχος, εντός της νέας Δημοτικής Αρχής των Καλαβρύτων, σε σχέση με την προετοιμασία για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, αποτυπώνεται και στην πρόσφατη επίθεση του Ανδρέα Φούρα, μέσω Facebook, στον τ. δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά.
«Για το θράσος του κ. Λαζουρά (σ.σ. έθεσε θέμα στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καλαβρύτων την Κυριακή που μας πέρασε 8 Σεπτεμβρίου) για τη βοήθεια που προσφέρω στα Καλάβρυτα για τα 200 χρόνια από το 1821. Διευκρινίζω ότι: Αποδέχθηκα πρόσκληση του δημάρχου μας να συντονίσω τις δράσεις για τα 200 χρόνια. Εθελοντής και φυσικά χωρίς την παραμικρή αμοιβή επιχειρώ να ανταποκριθούν τα Καλάβρυτα στην ιστορική τους ευθύνη κάτι που ξέχασε ο ανιστόρητος κ. Λαζουράς, στον οποίο έχω να πω μόνο τούτο. Τρέχω μόνο γιατί η καλαβρυτινή ψυχή το επιβάλει. Τρέχω όσο περισσότερο μπορώ για να καλύψω και τα δικά του μεγάλα λάθη. Γιώργο έβγαλες κόμπλεξ, λυπάμαι. Ζήτα συγγνώμη γιατί δεν έκαμες τίποτα. Σου παραπάει να γίνεσαι τιμητής».

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ