Αίγιο: Αυξήσεις έως 50% στα δημοτικά τέλη, λόγω μειώσεων προ εκλογών! | dete

Αίγιο: Αυξήσεις έως 50% στα δημοτικά τέλη, λόγω μειώσεων προ εκλογών!

Μέχρι τώρα υπήρχε μόνο ως ένας έντονος προβληματισμός και ως ένα πολύ πιθανό σενάριο για την οικονομική πολιτική του δήμου το 2020. Πλέον αποτελεί δεδομένη απόφαση της νέας δημοτικής αρχής, εξ ανάγκης και επουδενί ως επιλογή στρατηγικής φιλοσοφίας, απέναντι στους ήδη ταλαιπωρημένους δημότες.
Αύριο, στις 8μ.μ, στην τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας θα εισηγηθεί τελικά μεγάλη αύξηση στα δημοτικά τέλη, με ασφαλές δεδομένο ότι το ταμείο του δήμου δεν αντέχει, εξαιτίας τόσο των πολλών δαπανών για τα σκουπίδια αλλά και των απαιτητέων οφειλών προς τρίτους.
ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Το πλάνο της πλειοψηφίας - το οποίο θεωρείται βέβαιο ότι θα βρει απέναντι όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης - περιλαμβάνει εξορθολογισμό των τελών στον πρώην Δήμο Αιγίου κατά ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 25% (οικίες Α' - πεδινή και Β' Ζώνης - ορεινή), με σκοπό το 2021 ο εξορθολογισμός να επεκταθεί και στην επαγγελματική στέγη, οπότε η περιοχή θα έρθει σχεδόν στα ίσα με τέλη των παλιότερων δήμων Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού, Συμπολιτείας και Ερινεού.
«Η προηγούμενη δημοτική αρχή σταμάτησε τον εξορθολογισμό που ξεκινήσαμε το 2014, με μια επιστημονική βάση» λέει στην «Π» ο κ. Καλαμίδας.
ΕΠΑΝΩ
Σε όλους του Καποδιστριακούς δήμους, μετά από τη διετή (2018-2019) μείωση των δημοτικών τελών συνολικά κατά 14%, η αύξηση που θα επέλθει τώρα θα είναι ύψους 20% και στο Αίγιο πολύ μεγαλύτερη (38%-40%), αφού «παντρεύονται» εξορθολογισμός και αύξηση. Στην πόλη αλλά και σε περιφερειακές περιοχές (σε ορισμένες κατηγορίες) τα τέλη θα αυξηθούν κατά 40% ή ακόμα και 50%, όπως καταμαρτυρά ο αντιδήμαρχος , θεωρώντας πως αυτά ήσαν πολύ πίσω.
«Θα έπρεπε κανονικά, πρώτα να εξορθολογίζουμε τα τέλη και μετά να κάνουμε αυξήσεις, αλλά επειδή δεν το έκαναν τα τελευταία 2,5 χρόνια, πρέπει να πάει πακέτο. Το μόνο που έκαναν ήταν μείωση, λόγω εκλογών» ισχυρίζεται ο κ. Καλαμίδας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Μάλιστα, ο δήμος ανεβάζει τα δημοτικά τέλη και σε επιχειρήσεις, κατά 50% περίπου, προαναγγέλλει όμως από τώρα ότι το 2021 θα τα αυξήσει ακόμη τόσα, αφού απαιτείτο εξορθολογιστικά αύξηση 100%, αλλά επελέγη να γίνει σε μία διετία.
ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
Ο δήμος, δεν ήταν σε θέση, να απαλλάξει από την αύξηση περιοχές που έχουν πληγεί πολύ από τα σκουπίδια, όπως η Τέμενη και η Αιγείρα, αφού τα οικονομικά δεν έβγαιναν για τέτοιες εξαιρέσεις. Διατηρούνται όμως ευπαθείς κατηγορίες δημοτών (αναλόγως) όπως άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, με χαμηλό ετήσιο εισόδημα κ.ά.
«Το κενό το τεμειακό είναι κοντά στα 2,2 εκατ. ευρώ. Δεν έβγαινε σ' αυτή τη φάση. Θα το δούμε μετά. Το 1 εκατ. το βάζουμε στα δημοτικά τέλη, που ισοδυναμεί με αύξηση 19,5 % και το άλλο 1,2 εκατομμύριο το αφήνομε να γίνουν οι αποπερικοπές στις δαπάνες καθαριότητας (υποθετικά), υπολογίζοντας στην αύξηση της ανακύκλωσης. Αν πάνε καλύτερα τα πράγματα με τα απορρίμματα εδώ είμαστε να μειώσουμε τα τέλη» λέει ο κ. Καλαμίδας.
ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ
Εφιάλτης του οικονομικού επιτελείου του δήμου είναι οι κατασχέσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ. Για «τραγική κατάσταση» κάνει λόγος ο Δ. Καλαμίδας, που αναφέρει ενδεικτικά ότι προ ημερών έγινε κατάσχεση 400.000 ευρώ από αγορά του οικοπέδου «Καραζάνου» (χρόνια πριν), ενώ ένας μεταφορέας σκουπιδιών από το Διακοπτό πήρε άλλες 200.000 ευρώ. «Δεν υπάρχουν λεφτά καθόλου. Από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος» αναμένουμε 400.000 ευρώ ακόμα, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε κι αν θα΄ρθουν. Το ίδιο και τα 2,3 εκατ. ευρώ ως έκτακτη χρηματοδότηση του ΥΠΕΣ για τη μεταφορά απορριμμάτων. Δεν αλλάζει κάτι, αν δεν έρθουν μέσα στο 2020» δηλώνει ο αντιδήμαρχος.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ