ΑΧΑΙΑ: Έχουμε βγάλει τους περισσότερους πρωθυπουργούς  – ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ            | dete

ΑΧΑΙΑ: Έχουμε βγάλει τους περισσότερους πρωθυπουργούς  - ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ           

 

Έναν ιδιαίτερο χάρτη ο οποίος παρουσιάζει τους 97 πρωθυπουργούς της Ελλάδας από την εποχή του Καποδίστρια έως και σήμερα, με βάση το νομό ή τον τόπο γέννησής τους, δημιούργησε ο ιστορικός ερευνητής Wedaneus.

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδίδει τα ηνία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο ο πρόεδρος της ΝΔ είναι μόλις ο τέταρτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που έχει γεννηθεί στο νομό Αττικής.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς βλέποντας τον παρακάτω χάρτη, την πρωτιά καταλαμβάνει η Αχαΐα η οποία έχει εκπροσωπηθεί από 14 πρωθυπουργούς στο Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, εκτός από τους τρεις της οικογένειας Παπανδρέου στη λίστα ξεχωρίζουν επίσης οι: Θρασύβουλος και Αλέξανδρος Ζαΐμης, ο Δημήτρης Γούναρης, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο δικτάτορας Γιώργος Παπαδόπουλος, αλλά και πρόσφατα ο Παναγιώτης Πικραμένος που εκτέλεσε χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

Συνεχίζοντας, με 8 και 7 πρωθυπουργούς αντίστοιχα ακολουθούν οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας και της Αρκαδίας. Από τον νομό Αιτωλοακαρνανίας ξεχωρίζουν το του Χ. Τρικούπη, ενώ από την Αρκαδία εκείνα του γιου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Θεόδωρου Δηλιγιάννη και του Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Καταληκτικά, άξιο μνημόνευσης είναι ότι ποτέ έως σήμερα δεν έχει βγει πρωθυπουργός από το νομό Θεσσαλονίκη.