ΑΣΤΟ, ξανά άστεγος! Φτιάχνουν ξανά βαλίτσες μιας και η περιπέτεια συνεχίζεται | dete

ΑΣΤΟ, ξανά άστεγος! Φτιάχνουν ξανά βαλίτσες μιας και η περιπέτεια συνεχίζεται

Είναι ένας από τους πιο δραστήριους συλλόγους με σημαντική προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της Πάτρας. Αντί όμως η πόλη να τον βοηθήσει και να ενισχύσει το έργο του, τον τελευταίο καιρό τον έχει βάλει σε περιπέτειες. Ο λόγος για τον ΑΣΤΟ – Επικοινωνούμε, τον Αντιεφησυχαστικό Σύλλογο Τωρινών Ονειροπόλων, έναν σύλλογο που απασχολεί στο εσωτερικό του είκοσι ομάδες με διαφορετικό περιεχόμενο δράσης που ξεκινά από την κινηματογράφο ή την μουσικοδιδασκαλία και φτάνει έως την γιόγκα και το ποδήλατο. Ο σύλλογος αυτός που αποτελεί ιδέα και έμπνευση του Σάκη Ροδίτη ο οποίος πριν από αρκετά χρόνια κατάφερε και ενεργοποίησε την σπίθα που έχουμε όλοι μέσα μας για δημιουργικότητα και συλλογικότητα, απασχολεί 300 μέλη που είναι εγγεγραμμένοι εθελοντές και συνολικά πάνω από 50 άτομα που βρίσκονται στις επάλξεις του.

 

Πως ξεκίνησε η περιπέτεια

Οι περιπέτειες του συλλόγου ξεκίνησαν όταν με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας αποφασίστηκε να ξεσπιτωθεί ο ΑΣΤΟ από το κτίριο του πρώην Πειραματικού Σχολείου της Μανιακίου, το οποίο αποτελούσε την έδρα του για χρόνια.

Το κτίριο αυτό που συντήρησε και αναδιαμόρφωσε ο σύλλογος και τα μέλη του θα γίνει ένας Δημοτικός Παιδικός Σταθμός και οι εργασίες κατασκευής του είναι σε φάση εξέλιξης. Ως εδώ καλά. Μετά από κάποιες περιπέτειες και ορισμένες «πόρτες» που δέχτηκαν τα μέλη του συλλόγου και ο δήμος στο σαφάρι αναζήτησης ενός νέου χώρου που θα γινόταν το νέο σπίτι του συλλόγου, το κτίριο αυτό βρέθηκε.

Ξανά… βαλίτσες

Ο ΑΣΤΟ στεγάστηκε σε ένα νεοκλασικό κτίριο κοντά στην Αγία Σοφίας που είχε την δυναμική για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του. Το θέμα είναι ότι ενώ τα μέλη και οι εθελοντές του συλλόγου κατάφεραν να προσαρμοστούν στο νέο σπίτι, σύντομα θα αναγκαστούν να μπουν και πάλι στην αναζήτηση ενός νέου χώρου. Ο λόγος; Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού με τον οποίο ο ΑΣΤΟ και ο δήμος είχαν έρθει σε συμφωνία έφυγε από τη ζωή και οι κληρονόμοι του θέλουν το κτίριο πίσω για να το χρησιμοποιήσουν σε δικούς τους σκοπούς. “Είναι μία περιπέτεια που δεν έχει αρχή και τέλος αυτή που ξεκίνησε για μας και τον σύλλογο μας πριν από ένα χρόνο περίπου όταν αναγκαστήκαμε και φύγαμε από τον κτίριο που ήμασταν τόσο χρόνια” τονίζει ο Σάκης Ροδίτης. “Πάνω που είχαμε ξεκινήσει να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα, έχοντας μάλιστα ολοκληρώσει σχεδόν όλες τις εργασίες για να βελτιώσουμε την λειτουργικότητα του χώρου, εσωτερικά και εξωτερικά, πλέον ετοιμάζουμε ξανά βαλίτσες και αποχωρούμε μέσα στο επόμενο διάστημα. Ο σύλλογος λοιπόν που έχει έναν τόσο σημαντικό σκοπό και προσφέρει μία ανάσα πολιτισμού σε καιρούς χαλεπούς, γίνεται ξανά… άστεγος.

Δεν το βάζουν κάτω

Ωστόσο, οι εθελοντές και τα μέλη του συλλόγου δεν το βάζουν κάτω. Ήδη έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση νέου χώρου που θα στεγάσει, αυτόν τις ομάδες του και τις δράσεις του. Μάλιστα βρίσκονται ανάμεσα στην επιλογή ενός κτιρίου κοντά στην Τριών Ναυάρχων και ενός άλλου στο τέρμα της Μαιζώνος, χωρίς όμως να υπάρχει πάνω σε αυτό κάτι το οριστικό. Το Φεστιβάλ του ΑΣΤΟ πάντως θα πραγματοποιηθεί κανονικά και μάλιστα φέτος θα γίνει σε έναν χώρο, στο Σκαγιοπούλειο, ο οποίος θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει ακόμα περισσότερο κόσμο και να παρακολουθήσει τις δράσεις του. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που έχει πίσω του μία πλούσια δράση σε ποικίλους τομείς και το οποίο ξεχωρίζει για το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. “Έχουμε ετοιμάσει όμορφα και ωραία πράγματα για το φεστιβάλ με εκθέσεις ζωγραφικής, κινηματογράφο, γιόγκα και πολλές ακόμα θεματικές ενότητες που έχουν να κάνουν τις ομάδες δράσεις του συλλόγου” τονίζει ο Σάκης Ροδίτης. Οι δράσεις του φεστιβάλ ξεκινούν στις 28 Ιουνίου και ολοκληρώνονται στις 2 Ιουλίου.

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)