ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΠΑΠΑ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ Δ. ΑΧΑΪΑΣ! Δεν κοινωνάει 95χρονο ετοιμοθάνατο! | dete

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΠΑΠΑ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ Δ. ΑΧΑΪΑΣ! Δεν κοινωνάει 95χρονο ετοιμοθάνατο!

Οι ιερείς της Αχαΐας, συχνά πυκνά μας δίνουν πρωτοσέλιδα. Τις περισσότερες φορές για λόγους που δεν θεωρούνται και τόσο …συναφείς με το λειτούργημα που επιτελούν. Τελευταίο κρούσμα ένας ιερέας σε χωριό της Δυτικής Αχαΐας, ο οποίος άφησε άναυδη μια γυναίκα που έκανε το μέγα σφάλμα να του ζητήσει να κοινωνήσει τον ετοιμοθάνατο πατέρα της!

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες όταν η κόρη ενός 95χρονου ο οποίος είναι χρόνια κατάκοιτος και, πλέον, ετοιμοθάνατος, ζήτησε από τον ιερέα του χωριού να πάει να τον κοινωνήσει καθώς μετράει μέρες ζωής και είναι αδύνατον να κοινωνήσει στην εκκλησία.

Οι μέρες περνούσαν αλλά ο παπάς, δεν φαινόταν να κοινωνήσει τον ετοιμοθάνατο υπερήλικα γεγονός που προκάλεσε εύλογο προβληματισμό στους συγγενείς του.

Ώσπου μια μέρα η κόρη τουσυνάντησε τον παπά σε ένα μυστήριο και στο τέλος τον πλησίασε και τον ρώτησε: «γιατί δεν ήρθατε πάτερ να κοινωνήσετε τον πατέρα μου;». «Το ξέχασα» ήταν η απάντηση του παπά, αλλά στην συνέχεια κατά τη διάρκεια της έντονης συνομιλίας τους (καθώς λογοφέρανε για το θέμα), της έδωσε και το στίγμα της … αμνησίας, επισημαίνοντάς της με περίσσιο θράσος: «τι να έρθω; Έχει να πατήσει 50χρόνια στην εκκλησία. Άσε που δεν είμαι και υποχρεωμένος να έρθω να τον κοινωνήσω», αφήνοντάς την σύξυλη.

Η αλήθεια είναι ότι ο 95χρονος πήγαινε κάθε Κυριακή στην εκκλησία, αλλά τα τελευταία πολλά χρόνια είναι κατάκοιτος, ενώ πάσχει και από άνοια. Η κόρη του το επεσήμανε αυτό στον ιερέα μαζί με το γεγονός ότι αυτός πήγε ως παππάς στο χωριό αργότερα, όταν ο άνθρωπος ήταν ήδη άρρωστος.

Στο τέλος της συζήτησης, ο παπάς είπε ότι θα πάει να κοινωνήσει τον υπερήλικα του Σταυρού (αύριο δηλαδή) για προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη απορία στην κόρη του 95χρονου η οποία τον ρώτησε «κι αν μέχρι τότε πεθάνει;». Ο παπάς δεν έδειξε να συγκινείται.

Οι εκτιμήσεις μάλιστα συντείνουν στο ότι δεν πρόκειται να πατήσει ούτε του Σταυρού. Οι συγγενείς τουλάχιστον δεν ελπίζουν σε κάτι καλύτερο και το έχουν πάρει απόφαση ότι έπεσαν σε περίπτωση.

Ωστόσο τα ερωτήματα που ανακύπτουν από αυτή την υπόθεση είναι πολλά. Και πρώτα από όλα το ερώτημα περί αντιμετώπισης της εκκλησίας ως ιδιοκτησίας του κάθε παπά, ο οποίος αποφασίζει με τα δικά του κριτήρια αν θα κοινωνήσει ή όχι έναν άνθρωπο ή θα τον τιμωρήσει επειδή πατούσε ή όχι στην εκκλησία. Αυτές οι καταστάσεις είναι ντροπιαστικές για τον κλήρο και απαιτούν την άμεση αντιμετώπισή τους από τα αρμόδια εκκλησιαστικά όργανα.

Το θέμα έχει γίνει θέμα συζήτησης στην περιοχή με το ποίμνιο να μην βλέπει με καθόλου καλό μάτι το ζήτημα.