ΑΜΕΛΟΥΝ Ή ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΤΕΛΟΥΣ: Πατρινοί χρωστάνε εκατοντάδες ευρώ από… «ΕΝΦΙΑ» στους τάφους! | dete

ΑΜΕΛΟΥΝ Ή ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΤΕΛΟΥΣ: Πατρινοί χρωστάνε εκατοντάδες ευρώ από… «ΕΝΦΙΑ» στους τάφους!

Κι όμως, αν δεν το ξέρετε ή δεν το έχετε αντιμετωπίσει, υπάρχει ένας ιδιότυπος «ΕΝΦΙΑ» και στα νεκροταφεία για τους οικογενειακούς τάφους.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα ετήσιο τέλος των 10 ευρώ που υποχρεούνται να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες τους.

Ωστόσο, καθώς πολλοί είτε αμελούν είτε αγνοούν τη συγκεκριμένη υποχρέωση, βρίσκονται κάποια στιγμή μπροστά σε ένα χρέος εκατοντάδων ευρώ! Το διαπιστώνουν όταν πεθαίνει ένα συγγενικό ή οικείο πρόσωπο τους και επιθυμούν να κάνουν χρήση του τάφου.

Απευθυνόμενοι στις αρμόδιες υπηρεσίες των νεκροταφείων για την εκκίνηση των προβλεπόμενων διαδικασιών ενημερώνονται για την ύπαρξη του χρέους, η καταβολή του οποίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοιχτεί ο τάφος.

 

«Ούτε να πεθάνεις δεν μπορείς»

 

Αλλά από μόνη της ούτε η εξόφληση αυτής της οφειλής είναι ικανή για να πιάσουν οι νεκροθάφτες δουλειά. Επιπλέον, απαιτείται η εφάπαξ πληρωμή 60 ευρώ!

Κι εδώ πάει γάντι η λαϊκή φράση «ούτε να πεθάνεις δεν μπορείς», εφόσον και η κηδεία έχει ένα διόλου ευκαταφρόνητο οικονομικό κόστος. Ποιος είπε ότι δεν πληρώνεις (ή δεν πληρώνουν άλλοι για σένα) μετά θάνατον;

Οι περισσότερες οφειλές εντοπίζονται στο μεγαλύτερο και παλαιότερο κοιμητήριο της Πάτρας: το Α΄ Νεκροταφείο. Εκεί υπάρχουν περιπτώσεις που τα χρέη υπερβαίνουν ακόμη και τα 200 ή 300 ευρώ, εφόσον οι τάφοι δεν έχουν ανοιχτεί για δύο και πλέον δεκαετίες.

 

Χρωστούμενα και στα οστεοφυλάκια

 

Σε γενικές γραμμές, πάντως, φαίνεται ότι οι Πατρινοί χρωστάνε και της Μιχαλούς στα νεκροταφεία, καθώς χρέη έχουν συσσωρευτεί και για την χρήση των οστεοφυλακίων.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα το Τμήμα Κοιμητηρίων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πρασίνου του Δήμου Πατρέων, αναφέρονται τα εξής:

«Στα οστεοφυλάκια των Α' και Β' Δημοτικών Κοιμητηρίων του Δήμου Πατρέων φυλάσσονται οστά θανόντων για τους οποίους δεν έχουν πληρωθεί τα αντίστοιχα τέλη για την τελευταία δεκαετία. Δεν βρέθηκαν στο αρχείο μας περαιτέρω στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνα συγγενών, διευθύνσεις κ.λπ.) ώστε να ενημερώσουμε τους ενδιαφερόμενους συγγενείς.

Λόγω έλλειψης χώρου στα Δημοτικά Οστεοφυλάκια προτιθέμεθα να πραγματοποιήσουμε μεταφορά των φυλασσομένων οστών στο κοινό μνήμα του Β΄ Δημοτικού Κοιμητηρίου.

Όποιος ενδιαφέρεται για την φύλαξη οστών συγγενικών του προσώπων, παρακαλούμε να προσέλθει στα Δημοτικά Κοιμητήρια για την πληρωμή των αντίστοιχων τελών».