ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ: Στη δημοσιότητα η επιστολή παραίτησης! Τα βάζει και με Ιερώνυμο | dete

ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ: Στη δημοσιότητα η επιστολή παραίτησης! Τα βάζει και με Ιερώνυμο

Την επιστολή παραίτησής του προς τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στις 17 Αυγούστου «διέρρευσε» μόλις χθες στη δημοσιότητα ο πρώην μητροπολίτης Καλαβρύτων & ΑιγιαλείαςΑμβρόσιο, λίγες μέρες πριν την εκλογή του διαδόχου από την Ιερά Σύνοδο.
Αρχικά τάσσεται υπέρ του να μπορεί ένας μητροπολίτης να έχει ολοκληρωτική αφοσίωση, θέτοντας ζήτημα σταδιακής μείωσης και αιφνιδιαστικής απώλειας των δυνάμεών του, λόγω της ηλικίας του (81 ετών), που απαιτεί και περισσότερο χρόνο για τη φροντίδα του εαυτού του, θέλοντας να αποφύγει και σκωπτικά σχόλια ή κρίσεις όχι επαινετές. «Στη διοίκηση της Μητρόπολης, όταν ο μητροπολίτης γερνάει και δεν δύναται ν' ασκήσει πλήρως τα καθήκοντά του, συνήθως παρεισφρέουν αλλότρια πρόσωπα, συγγενείς του, κληρικοί και λαϊκοί ή πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος, τα οποία κινούν τα νήματα. Τότε αμαυρούται το καλό όνομα του μητροπολίτη, αλλά και η εκκλησία πλήττεται» σημειώνει, αποφασίζοντας να εισέλθει σε περίοδο συντηρήσεως, κατόπιν φθοράς πνευματικών και σωματικών του δυνάμεων, κάθε ημέρα αυξανομένη.
Ο ιεράρχης, αναφέρεται και στα καυτά προβλήματα της Ορθοδοξίας, διαβλέποντας νέο μεγάλο Σχίσμα, κατηγορώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για «ηγεμονικές τάσεις» εξ αφορμής των εξελίξεων με την Ουκρανική Εκκλησία. « Αρκετοί αρχιερείς της Ιεραρχίας, δυστυχώς δεν διαπνέονται από το αποστολικό μαχητικό πνεύμα προς υπεράσπιση της Ορθοδοξίας» υποστηρίζει καυστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα τη στάση πολλών υπέρ της κατάργησης του μαθήματος των θρησκευτικών. Παράλληλα κατονομάζει όσους τον κατηγόρησαν για απόψεις του, όπως ο αρχιμανδρίτης Νεόφυτος Μάνδαλος, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος και ο πρ. Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, δίχως την προστασία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, το ίδιο πικραμένος και για την δικαστική του καταδίκη κόντρα στους ομοφυλόφιλους, θεωρώντας ωστόσο αυτή ως «παράσημο»!
Η εκλογή του νέου μητροπολίτη θα γίνει την Παρασκευή, με επικρατέστερο διάδοχο τον Α' Γραμματέα της Ι.Σ - ηγούμενο της Ι.Μ Μεγάλου Σπηλαίου Ιερώνυμο, η χειροτονία του οποίου θα γίνει την Κυριακή από τον αρχιεπίσκοπο στη Μητρόπολη Αθηνών και η ενθρόνισή του στο Αίγιο εντός του Νοεμβρίου.