ΑΙΓΙΟ: Φεύγουν τα σκουπίδια, ανασαίνει ο τόπος | dete

ΑΙΓΙΟ: Φεύγουν τα σκουπίδια, ανασαίνει ο τόπος

Με τη θετική απόφαση του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερέων Αποβλήτων Δυτικής Μακεδονίας, στο χέρι, για αποδοχή του αιτήματος μεταφοράς των σκουπδιών της Αιγιάλειας στο ΧΥΤΑ Κοζάνης, βρίσκεται από χθες και επίσημα ο δήμαρχος Θαν. Παναγόπουλος, που ήδη βρίσκεται μισό βήμα πριν από την επίλυση του μεγάλου προβλήματος, το οποίο έχει πνίξει την περιοχή του.

 

ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ
Η ευχάριστη εξέλιξη έχει προκαλέσει ευφορία στη δημοτική αρχή, η οποία βρίσκεται πλέον σε τροχιά πολύ στενής συνεργασίας με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Πάτρα Ν. Παπαθεοδώρου, πεπεισμένοι αμφότεροι πως πολύ σύντομα ο εφιάλτης θα αποτελεί παρελθόν.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα τυπικά αλλά επίσημα βήματα της σύμπραξης Δυτ. Ελλάδας - Δυτ.Μακεδονίας θα΄χουν ολοκληρωθεί, ώστε αμέσως να ξεκινήσει η αποκομιδή των σωρευμένων σκουπιδιών και των δρομολογίων στα βόρεια της χώρας.

 

ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Κατά πληροφορίες της «Π», η ποσότητα απορριμμάτων της Αιγιάλειας που δέχθηκε ο ΧΥΤΑ Κοζάνης είναι έως 15.000 τόνους, με τιμή που αντέχει το ταμείο του δήμου. Αυτό σημαίνει πως μ' αυτή τη σύμβαση καλύπτεται η υπάρχουσα ποσότητα των 6.000 τ. περίπου σε δρόμους και ΣΜΑ Τεμένης και υπάρχει μεγάλο χρονικό περιθώριο και για μετά το καλοκαίρι, οπότε αναλαμβάνει η νέα δημοτική αρχή.

 

ΑΠΟΚΙΜΙΔΗ
Ο Δήμος Αιγιάλειας, επισήμως διαβεβαιώνει, πως μέσα σε 3-4 μέρες όλη η περιοχή θα΄χει καθαρίσει, με δικά του συνεργεία αλλά και ιδιώτη εργολάβου, αν και αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα στην αποκομιδή αποβλήτων από κεντρικά σημεία του Αιγίου, παραλίες, παιδικές χαρές, αθλότοπους, μονάδες υγείας και σταδιακά σε όλη την περιφέρεια, από την κάθε γειτονιά μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό.
Ο απερχόμενος δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος, ερωτηθείς από την «Π» για την δρομολογημένη λύση, έδωσε πολιτική χροιά στην θετική εξέλιξη, τονίζοντας:
«Οταν ανακατεύτηκαν πολλοί και μάλιστα κάποιοι της νέας δημοτικής αρχής, από «υπερβάλλοντα ζήλο, μόνο καταστροφή μου έφεραν. Η αγωνία τους είναι αν εγώ θα εξασφαλίσω τώρα μεγάλη ποσότητα. Για να είναι καλυμένοι αυτοί, γιατί άλλα έλεγαν προεκλογικά, ότι είχαν τη λύση».

 

Η κατάσταση με τα απορρίμματα, που παραμένουν σε πόλεις και κοινότητες, κάθε μέρα δε μεγαλώνουν σε ποσότητες, κινητοποίησε τη δημοτική παράταξη «ΜΠΡΟΣΤΑ» του υπ. δημάρχου Τάκη Παπακωνσταντινόπουλου, κρίνοντας πως έχει δημιουργήσει πολύ επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία.
Ταυτίζει το αδιέξοδο με τις πολιτικές κυβερνήσεων, περιφέρειας και δημοτικών αρχών, διαχρονικά, ενώ αποδίδει στο δημοτικό συμβούλιο ευθύνες, λόγω της έλλειψης συμμετοχής και του περιοροσμού του σ' ένα ψήφισμα.
Στηρίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών, όπως «τα σκουπίδια στο δημαρχείο» και συμμετέχει στον συμβολικό αποκλεισμό της οδού Ομαγυρίου Διός, σήμερα στις 10 το πρωί, με στόχο την ανάδειξη του θέματος, ενώ θα μετέχει στη συγκέντρωση της προσεχούς Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο, με φορείς για τον εφιάλτη. Με την κινητοποίηση του κόσμου, πιστεύει ότι θα υπάρξει άσκηση πίεσης στην εξουσία για άμεση προσωρινή λύση και οριστική στη συνέχεια.
Ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος θεωρεί ότι στις δημοτικές εκλογές αρκετοί αρχηγοί αποποιήθηκαν βαριές ευθύνες απ΄όταν ασκούσαν διοίκηση και παραπλάνησαν τους δημότες ότι έχουν λύση για να υφαρπάξουν την ψήφο τους. Για τον απερχόμενο δήμαρχο τονίζει ότι δεν κάνει συζήτηση για τις ευθύνες του, ούτε για πρόγραμμα περιορισμού του όγκου των αποβλήτων, με την επισήμανση ότι δεν εγκαταλείπει τον στόχο επαναλειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας.
Πάντως στη πρωτοβουλία της 10η Ιουλίου (8 μ.μ) πρωτοστατεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου, με θέμα «Απορρίμματα Δήμου Αιγιαλείας - Δράση για άμεση αποκομιδή και μόνιμη λύση» και τη συμμετοχή του ΕΚΑ, του Δικηγορικού Συλλόγου, του Εμπορικού, Αγροτικού, του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου, των Μηχανικών, του Φαρμακευτικού, της ΕΛΜΕ B` Αχαΐας, των Εκπαιδευτικών ΠΕ, των Γονέων, του Περιβαλλοντικού «Ιριδα», της Επιτροπής Αγώνα κατοίκων Αν. Αιγιάλειας και του Σύλλογος Εμπορικής - Τουριστικής Ανάπτυξης της ίδιας περιοχής.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ