«Όμηρος» των βόθρων Ρίο και Άγιος Βασίλειος | dete

«Όμηρος» των βόθρων Ρίο και Άγιος Βασίλειος

Ο τραγικός θάνατος του 69χρονου στην περιοχή του Ρίου, μέσα σε βόθρο, έφερε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο το τεράστιο πρόβλημα της αποχέτευσης στην περιοχή και την παλαίωση ενός έργου, το οποίο.  -αν και  έχει ολοκληρωθεί από το 2014- ακόμη δεν λειτουργεί με τις υποδομές του να βαίνουν ολοταχώς προς απαξίωση. Κάτοικοι και καταστηματάρχες επαναφέρουν μετά το ατύχημα το θέμα στο προσκήνιο, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν το έτος 2019 μια περιοχή όπως το Ρίο και ο Άγιος Βασίλειος να εξακολουθεί να λειτουργεί με βόθρους και μάλιστα ενώ υπάρχει η υποδομή για τη σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης, ούτε μπορεί να θρηνούμε ανθρώπους σε ατυχήματα όπως αυτό του περασμένου Σαββάτου.

Πέρα από το περιβαλλοντικό σκέλος το οποίο είναι ευνόητο, υπάρχει και το οικονομικό, με τους κατοίκους να αναγκάζονται να πληρώνουν πάνω από 2.000 ευρώ το χρόνο σε βυτίο καθώς η ΔΕΥΑΠ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει άμεσα  σε όλες τις ανάγκες με αποτέλεσμα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις που οδηγούν τους χρήστες στους ιδιώτες με το ανάλογο αντίτιμο.

Το ενδεχόμενο επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού είχε ανεβάσει στα κεραμίδια τους κατοίκους της περιοχής της Παραλίας, οι οποίοι επικαλέστηκαν προβλήματα δυσοσμίας από τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις, επεσήμαναν ότι η επέκταση του έργου θα μολύνει ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα και υπενθύμισαν  στη δημοτική αρχή τα όσα έλεγε από την αντιπολίτευση  για «μετατροπή μιας εργατικής συνοικίας σε χαβούζα της πλουτοκρατίας».

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν το θέμα να «παγώσει» και οι περιοχές του Ρίου, του Αγίου Βασιλείου και του Καστελοκάμπου να μένουν στο ακουστικό τους και το έργο της αποχέτευσης να παλιώνει με κίνδυνο να βρεθούμε ενώπιον μιας κατάστασης που θα είναι απαγορευτική για τη χρήση του.

Κάπως έτσι, μια περιοχή που βρέχεται από θάλασσα, μια από τις πιο τουριστικές ζώνες της Πάτρας, εξακολουθεί να είναι  «όμηρος» των βόθρων με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται σε περιβάλλοντικό και οικονομικό επίπεδο.

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)