«Ήμουν κι εγώ εκεί….»! Η Πόπη Αλιβιζάτου μας βάζει στο πνεύμα των εθελοντών των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων | dete

«Ήμουν κι εγώ εκεί….»! Η Πόπη Αλιβιζάτου μας βάζει στο πνεύμα των εθελοντών των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων

Διοργανώσεις όπως οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες, έχουν πάντα ενδιαφέρον. Το μεγαλύτερο,  εστιάζεται  στον ανθρώπινο παράγοντα. Είναι το σκέλος της κινητοποίησης της πόλης, αυτός ο ευχάριστος «συναγερμός» που βγάζει στο δρόμο εκατοντάδες άτομα τα οποία ενώνει ένα μόνο νήμα: η χαρά της προσφοράς.

Οι εθελοντές είναι η ραχοκοκαλιά μιας διοργάνωσης. Είναι το ζωηρό της «πνεύμα», η επικοινωνιακή της «δροσιά». Είναι, παράλληλα, η απόδειξη ότι η χώρα (εν προκειμένω η Πάτρα), έχει κατακτήσει  το προνόμιο να διαθέτει ένα μαζικό, συνεχώς διευρυνόμενο κίνημα ανθρώπων που ανταποκρίνονται άμεσα και με ενθουσιασμό σε μικρές και μεγάλες προκλήσεις.

Είναι αυτό το «ήμουν κι εγώ εκεί», που έχει το δικό του ειδικό βάρος,  σε μια αθλητική συνάντηση εθνών, αθλητών και πολιτισμών, σε μια γιορτή που στην παρούσα φάση έχει το άρωμα της Μεσογείου.

Η Πόπη Αλιβιζάτου, υπεύθυνη του τμήματος εθελοντισμού των αγώνων, μας βάζει στο κλίμα της γιορτής που ξεκινάει στις 25 του μήνα και θα στηρίζει ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας της στην ανθρώπινη «μηχανή» 1080 εθελοντών.

 Πόσοι είναι οι εθελοντές που θα δουλέψουν για τους Παράκτιους Μεσογειακούς και πώς κατανέμονται οι θέσεις ευθύνης τους;         

«Μέχρι σήμερα οι εθελοντές ανέρχονται στους 1080. Ένας σοβαρός αριθμός ανθρώπων, που εθελοντικά θα προσφέρουν στους Μεσογειακούς Παράκτιους. Όλοι οι τομείς που εμπλέκονται στη διοργάνωση (και είναι πολλοί), έχουν ανάγκη σε μικρό ή μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη των εθελοντών. Η κατανομή των εθελοντών στηρίζεται στον συγκερασμό της κάλυψης των αναγκών που έχει καταγράψει ο κάθε τομέας, με τη διαθεσιμότητα, την επιλογή και την προτίμηση που έχει εκφράσει ο κάθε εθελοντής. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην επιλογή της θέσης ευθύνης του εθελοντή παίζουν οι εξειδικευμένες γνώσεις, όπως αυτές των ιατρών ή των διασωστών, η γνώση ξένης γλώσσας, η γνώση υπολογιστή και σε κάποιες θέσεις, η γνώση του αθλήματος».

 Είναι οι περισσότεροι νεαροί σε ηλικία ή είναι πολυσυλλεκτική η εκπροσώπηση; Ποιοι έχουν δείξει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον;

«Όλο το προηγούμενο διάστημα που επεξεργαζόμασταν τα δεδομένα των εθελοντών, προχωρήσαμε με πρωτοβουλία του τομέα του εθελοντισμού και σε μία στατιστική ανάλυση των στοιχείων τους, προκειμένου να γνωρίσουμε τη σύνθεση του σώματος, με το οποίο έχουμε μία σχεδόν καθημερινή επαφή τηλεφωνικά, ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου ή δια ζώσης. Από αυτά τα στοιχεία, προκύπτουν οι απαντήσεις στο ερώτημά σας, καθώς και κάποια άλλα επιπλέον, τα οποία σας αναφέρω, ως ενδιαφέροντα. Από τους εθελοντές, το 63% είναι γυναίκες και το 37% άντρες. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ηλικίας 21-30 ετών. Η μεγαλύτερη σε ηλικία εθελόντρια είναι 80 ετών, το 89% έχουν γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή, το 68% έχουν εμπειρία στον αθλητισμό, ένα μεγάλο ποσοστό μιλάει Αγγλικά και εκτός από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές γλώσσες, 6 μιλάνε Αραβικά και 2 Κινέζικα».

Με ποιο τρόπο εκπαιδεύονται οι εθελοντές; Ποια είναι η διαδικασία;

«Αφού υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής, οι εθελοντές, τους καλούμε κατά ομάδες, για την πρώτη συνάντηση. Σε αυτήν τους ενημερώνουμε για τους αγώνες, τις συμμετοχές χωρών και αθλητών, τα σημεία διεξαγωγής των αθλημάτων, τα αθλήματα και γενικά τους παρέχουμε ουσιαστικές πληροφορίες σχετικές με τους ΙΙ Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες Πάτρα 2019. Επίσης, σε αυτήν τη συνάντηση, αναφερόμαστε στη συνέπεια που πρέπει να έχουν ως προς τις βάρδιες τους, στην άμεση ενημέρωση που πρέπει να μας κάνουν σε περίπτωση που κάτι συμβαίνει και δεν μπορούν να προσέλθουν στο πόστο τους και γενικά προσπαθούμε να καταδείξουμε την αξία της συνέπειας και της συνεργασίας. Στη συνέχεια, αφού κατατάξουμε τους εθελοντές σε τομείς, αναλαμβάνει ο κάθε τομέας να τους δώσει εξειδικευμένη εκπαίδευση, σχετική με τις απαιτήσεις της θέσης τους. Τέλος, αποστέλλεται ηλεκτρονικά το εγχειρίδιο του εθελοντή, στο οποίο καταγράφονται πληροφορίες, που πρέπει να γνωρίζει ο εθελοντής, οδηγίες σωστής εμφάνισης και συμπεριφοράς, τι πρέπει να αποφεύγει, τι δεν πρέπει να ξεχνάει και σε ποιόν απευθύνεται για κάθε γεγονός.

Πόσο σημαντικοί είναι οι εθελοντές για τη διεξαγωγή των αγώνων;

Οι εθελοντές είναι ένας από τους βασικούς άξονες στήριξης των αθλητικών διοργανώσεων. Πλαισιώνουν και υποστηρίζουν τη διοργάνωση, καλύπτουν τις απαιτήσεις διεξαγωγής των αθλημάτων, παρέχουν γραμματειακή υποστήριξη, ενημέρωση και γενικά τους συναντάς σε όποιο σημείο και αν στρίψεις το βλέμμα σου. Χωρίς τους εθελοντές δεν θα ήταν δυνατόν να γίνουν αθλητικές διοργανώσεις μεγάλου βεληνεκούς. Σε κάθε τομέα και σε κάθε επιμέρους σημείο, σε κάθε βάρδια θα υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι εθελοντικά θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, άνθρωποι που πιστεύουν σε αυτό και υπηρετούν αυτό που κάνουν».

Είστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση των Πατρινών σε αυτό το εγχείρημα;

«Είναι αλήθεια, ότι οι συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν θετικά στον εθελοντισμό. Παρά το γεγονός ότι οι αγώνες διεξάγονται σε περίοδο καλοκαιρινών διακοπών, μεγάλη ήταν η διάθεση για εθελοντική συμμετοχή και προσφορά. Αυτό το διαπιστώσαμε και από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των αιτήσεων, αλλά και από την επισκεψιμότητα που σημειώθηκε καταρχάς στο περίπτερο προώθησης των αγώνων στην πλατεία Γεωργίου Α΄ και μεταγενέστερα σε αυτό της Τριών Συμμάχων. Μετά την ενημέρωση για τους αγώνες, μεγάλος αριθμός επισκεπτών εξέφραζε την επιθυμία να συμπληρώσει αίτηση εθελοντισμού. Οι Πατρινοί, τόσο μεμονωμένα, όσο και μέσα από φορείς και σωματεία, θέλησαν να ζήσουν αυτήν την εμπειρία, μέσω της συμμετοχής τους. Φαίνεται ότι η Πάτρα αγκαλιάζει τέτοιες διοργανώσεις, περισσότερο δε όταν σε αυτές συνεργάζονται οι αρχές και οι φορείς της πόλης. Αυτό δίνει μία επιπλέον ώθηση στον εθελοντισμό».

Η χρόνια εμπειρία σας από το καρναβάλι (μια κατεξοχήν μαζική εκδήλωση) βοήθησε στη διαχείριση αυτού του ανθρώπινου δυναμικού;

«Πράγματι, από τη μακρόχρονη θητεία μου στο Καρναβάλι (από το 1976) και τη συμμετοχή μου σε αυτό, τόσο από την πλευρά του πληρώματος, όσο και σαν μέλος σε διάφορες επιτροπές και από τη διοργάνωση εκδηλώσεων στη διάρκεια της Καρναβαλικής περιόδου (Τσικνοπέμπτες), αποκόμισα πολύτιμη εμπειρία στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και μάλιστα ανθρώπων σε παρελάσεις και σε διασκέδαση. Το δικό της λιθαράκι σε αυτήν την εμπειρία διαχείρισης, έβαλε και η πολυετής θητεία μου, από το 2005 έως το 2018, σαν προέδρου στο δραστήριο σωματείο των «ΑΝΗΣΥΧΩΝ ΕΝ ΠΛΩ», μέσα από τη διοργάνωση μικρών και μεγάλων εκδηλώσεων για την πόλη και με την παραγωγή επιτυχημένων  θεατρικών παραστάσεων με την παιδική θεατρική μας ομάδα. Επίσης η υπηρεσιακή θητεία μου στο τραπεζικό σύστημα εμπλούτισε με σημαντικά στοιχεία τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και προς τα μέσα με τους εργαζόμενους και προς τα έξω με τους πελάτες. Οι Μεσογειακοί παράκτιοι στον τομέα αυτόν έκρυβαν ενδιαφέρον, πλούσια διαφορετικότητα και πολυποίκιλες προσωπικότητες ανθρώπων. Οι συναντήσεις πάντα είχαν κάτι καινούργιο και η προσέγγιση διαφορετικών χαρακτήρων ήταν το καθημερινό στοίχημα. Σε αυτό το εγχείρημα, δεν λειτούργησα μόνη μου. Μία ομάδα από 7 νέους ανθρώπους, γεμάτους γνώση και διάθεση, χαμογελαστούς, υπομονετικούς και ευγενικούς, που έπαιρναν πρωτοβουλίες, που συνεργάστηκαν και έδεσαν σαν ομάδα, αν και ήταν άγνωστοι μεταξύ τους, αποτέλεσε τη στέρεα βάση για τον τομέα του εθελοντισμού. Έτσι έγινε εφικτή η καθημερινή διαχείριση 1080 εθελοντών, με τις προτιμήσεις τους, τις αντιρρήσεις τους, τις απαιτήσεις τους».

Ποιος είναι ο στόχος που θέλετε να επιτευχθεί σε ό,τι αφορά τους εθελοντές; Με ποιο αποτέλεσμα θα ήσασταν απόλυτα ικανοποιημένη;

«Ο στόχος είναι να είναι παρόντες οι εθελοντές στους ΙΙ Μεσογειακούς Παράκτιους Πάτρα 2019. Να είναι ο κινητήριος μοχλός και ο υποστηρικτικός άξονας της διοργάνωσης. Να μείνουν οι ίδιοι ευχαριστημένοι και να καμαρώνουν που ήταν εκεί και που θέλησαν να ζήσουν αυτή την εμπειρία. Το αποτέλεσμα που θα με ικανοποιούσε, δεν μπορώ να το δω. Κι αυτό, γιατί θεωρώ ότι καλό αποτέλεσμα είναι να αποκομίσει ο εθελοντής θετική αντίληψη από τη συμμετοχή στον εθελοντισμό, διάθεση να συνεχίσει σε εθελοντικές ενέργειες, κυρίως όμως, να καταφέρει να μεταφέρει στην καθημερινότητά του την προσέγγιση, την κατανόηση, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τη συνέργεια, με τα οποία λειτούργησε στους αγώνες. Γιατί, αυτά είναι τα ζητούμενα για να ξαναγίνουμε ουσιαστικά μέλη της κοινωνίας και να αποφεύγουμε να λειτουργούμε σαν μονάδες και σαν ομφαλοί της γης».

 

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

(από εφημερίδα 7Μέρες Ενημέρωση)