Έτοιμο το σχέδιο για το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών | dete

Έτοιμο το σχέδιο για το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών

"Κλείδωσαν" τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος των ασφαλιστικών εισφορών στο οποίο θα υπαχθούν 1,5 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Κεφαλαίου», από το 2020 oι εισφορές των επαγγελματιών για την κύρια ασφάλιση και την υγεία αλλάζουν. Δεν θα συνδέονται με το ύψος του φορολογητέου εισοδήματός τους (όπως συμβαίνει σήμερα), αλλά ούτε και με τα έτη ασφάλισης.

Επίσης, αποσυνδέονται πλήρως από το ύψος του κατώτατου μισθού. Οι αλλαγές αυτές στο ασφαλιστικό σε συνδυασμό με το νέο φορολογικό καθιστούν όλους τους επαγγελματίες «κερδισμένους», σύμφωνα με κύκλους κοντά στον υπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, ο οποίος τις προωθεί.

Έτσι, από τον Ιανουάριο τα μέλη των εταιρειών, οι ατομικοί επιχειρηματίες και μερίδα των «μπλοκάκηδων», όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, θα κληθούν να καταβάλλουν κάθε μήνα, κατ’ ελάχιστον, ένα ορισμένο ποσό (185 ευρώ σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο) για την κύρια ασφάλιση (ΕΦΚΑ) και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους (ΕΟΠΥΥ).

Το νέο σύστημα αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αφορά τα μέλη Εταιρειών (πλην Α.Ε.), δηλαδή των Ομόρρυθμων (Ο.Ε.), Ετερόρρυθμων Εταιρειών (Ε.Ε.), των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), αλλά και τους ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων και τους αμειβόμενους με «μπλοκάκι» με πάνω από 2 εργοδότες.

Πότε θα ισχύσουν οι αλλαγές

Οι αλλαγές αυτές (μαζί με τις μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών, τις αυξήσεις σε κύριες-επικουρικές συντάξεις κ.λπ.), οι οποίες «απορρέουν» από τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου, θα συμπεριληφθούν στο εφ’ όλης της ύλης ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζεται να ανακοινώσει το αρμόδιο υπουργείο έως το τέλος του χρόνου.

Θα εφαρμοσθούν, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, πρακτικά από τις αρχές του 2020, αφού καταβληθούν και οι εισφορές Δεκεμβρίου 2019 (σ.σ. έως 31 Ιανουαρίου 2020). Έτσι, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του υπ. Εργασίας, οι νέες μηνιαίες εισφορές (Ιανουαρίου 2020) θα πρέπει να καταβληθούν έως τέλη Φεβρουαρίου. Τις ίδιες εισφορές που θα πληρώσουν θα πληρώνουν κάθε μήνα το 2020.