«Ένα δυνατό αντίπαλο δέος»! Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, επί της εκλογικής ύλης | dete

«Ένα δυνατό αντίπαλο δέος»! Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, επί της εκλογικής ύλης

Στον φόβο τους, «μην τους ξεφυτρώσει και «τρίτο φασούλι» στην Πάτρα. Δηλαδή, μετά το Δήμο Πατρέων και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, ένα ισχυρό ΚΚΕ σε όλο το νομό», αποδίδει ο υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ Γιώργος Καραθανασόπουλος τον συνωστισμό των προέδρων των περισσότερων κομμάτων αλλά και του Γιώργου Παπανδρέου, ως υποψηφίων στην Αχαΐα. Όσο για το «δίλημμα» των εκλογών; «Η επιλογή του δήθεν «μικρότερου κακού», είναι ο σίγουρος δρόμος για να πάμε από το κακό στο χειρότερο» επισημαίνει για να καταλήξει: «Την επόμενη μέρα, στις 8 Ιούλη, με δεδομένη την επίθεση του κεφαλαίου, μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να διασφαλίσει ότι ο λαός θα είναι πιο δυνατός για να οργανώσει την αντίστασή του, για να περάσει στην αντεπίθεση».

Ποιο είναι το διακύβευμα των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου;

«Την επόμενη μέρα η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή μίας σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής. Ο δρόμος είναι προδιαγεγραμμένος, τον καθορίζουν η δημοσιονομική πειθαρχία και τα αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα, οι ανάγκες διαμόρφωσης ενός ακόμη πιο ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με νέα σκανδαλώδη προνόμια. Τον καθορίζουν δηλαδή οι ανάγκες του κεφαλαίου και οι δεσμεύσεις σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΔΝΤ.

Την επόμενη μέρα, στις 8 Ιούλη, με δεδομένη την επίθεση του κεφαλαίου, μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να διασφαλίσει ότι ο λαός θα είναι πιο δυνατός για να οργανώσει την αντίστασή του, για να περάσει στην αντεπίθεση.

Το ΚΚΕ είναι αποδεδειγμένα η σταθερή, μαχητική δύναμη, που αντέχει στις πιέσεις και αποτελεί την πραγματική αντιπολίτευση υπέρ των λαϊκών συμφερόντων μέσα και έξω από τη Βουλή».

Διαφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ή αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος;

«Αν ως νόμισμα θεωρούμε τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τις ανάγκες του εκμεταλλευτικού συστήματος, τότε ναι, αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε και κυβερνητική σκυτάλη από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ακολούθησε την ίδια πολιτική. Όλοι μαζί ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο και μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποίησε και τα δύο προηγούμενα. Υπηρετούν την ίδια στρατηγική.

Οι όποιες διαφορές τους βρίσκονται στη δυνατότητά τους να εγκλωβίζουν διαφορετικά τμήματα του λαού, ώστε να μπορεί να παιχτεί το παιχνίδι της δικομματικής εναλλαγής».

Πώς σας φαίνεται το γεγονός ότι οι κ.κ. Τσίπρας, Μητσοτάκης και Παπανδρέου, επέλεξαν όλοι να κατέβουν στην Αχαΐα;

«Το βράδυ των εκλογών δεν θα έχει καμιά σημασία τι χρώμα στο χάρτη των αποτελεσμάτων θα έχει ο νομός, για το αν θα είναι ροζ όπως θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, μπλε όπως θέλει η ΝΔ ή αν θα γυρίζει στο «παραδοσιακό» όπως θέλει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Σημασία θα έχει αν θα συνεχιστεί, αν θα βαθύνει η πολιτική, ταξική χειραφέτηση των λαϊκών στρωμάτων, που στήριξαν πρόσφατα την δημοτική αρχή της Πάτρας με δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη.

Γι’ αυτό και ο συνωστισμός των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, αλλά και του Γιώργου Παπανδρέου, ως υποψηφίων στην Αχαΐα. Αυτός είναι ο φόβος τους, μην τους ξεφυτρώσει και «τρίτο φασούλι» στην Πάτρα. Δηλαδή, μετά το Δήμο Πατρέων και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, ένα ισχυρό ΚΚΕ σε όλο το νομό.

Από τη μία πλευρά προσπαθούν να θωρακίσουν το σύστημα και να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και από την άλλη ενδιαφέρονται για το γεγονός ότι η Αχαΐα αποτελεί σταυροδρόμι των  ενεργειακών και εμπορικών δρόμων, αποτελεί περιοχή όπου συγκρούονται τα οικονομικά συμφέροντα Κίνας – Αμερικής, γι’ αυτό και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του πρέσβη των ΗΠΑ κ. Πάιατ για την προώθηση των αμερικάνικων επενδύσεων στην περιοχή, κύρια στον τομέα της ενέργειας, για την ιδιωτικοποίηση λιμανιού της Πάτρας, του πολιτικού αεροδρομίου του Αράξου, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή, όπως της βάσης του Αράξου.

Αυτός είναι ο πόνος τους και όχι οι απολυμένοι εργαζόμενοι στην Frigoglass, τα προβλήματα που ζει ο λαϊκός παράγοντας στο νομό»

Μήπως με την κριτική που ασκεί το ΚΚΕ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το δρόμο για τη ΝΔ;

«Αν κάποιος δικαίωσε και ξέπλυνε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την πολιτική του και άρα «άνοιξε το δρόμο» για την επικείμενη κυβερνητική εναλλαγή, αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός με την πολιτική του έσπειρε απογοήτευση, παραίτηση, υποταγή στο «ρεαλισμό» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αναπαρήγαγε με τη στάση του τη λογική «όλοι είναι ίδιοι». Μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το τρίτο μνημόνιο, συνεχίζοντας το έργο της δικής τους κυβέρνησης. Μαζί ψήφισαν «εμβληματικούς» νόμους υπέρ του κεφαλαίου, όπως αυτόν για τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος. Αντίστοιχα, μαζί ψήφισαν τις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, τα προνόμια στους εφοπλιστές, τα δωράκια στους φαρμακοβιομήχανους, τις μειώσεις φόρων στα επιχειρηματικά κέρδη, τις εισφοροαπαλλαγές στα ασφαλιστικά ταμεία κ.ο.κ.

Ποιος, λοιπόν, είναι αυτός που έδωσε τη δυνατότητα στη ΝΔ να διεκδικεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια από τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω κι αν αυτή της προσφέρεται με βαριά καρδιά; Το ΚΚΕ, που είναι συνεπής αντίπαλος όλων των αστικών κυβερνήσεων, που η μία συνεχίζει από εκεί που σταματάει η προηγούμενη και υπηρετούν κοινά σχέδια, είτε ως κυβερνήσεις είτε ως αντιπολιτεύσεις; `Η ο ΣΥΡΙΖΑ, που εφαρμόζει την ίδια πολιτική με τη ΝΔ και μάλιστα στο όνομα της «αριστεράς»;

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία μιλάνε και οι δύο για την ανάπτυξη. Πιστεύετε ότι είναι προϋπόθεση η ανάπτυξη για να ζήσει καλύτερα ο λαός;

«Το πρόσφατο κλείσιμο της Frigoglass φανερώνει ξεκάθαρα τι είδους ανάπτυξη υπερασπίζονται τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ. Μία ανάπτυξη κατά την οποία ο επιχειρηματίας θα χρησιμοποιεί τόσο εργατικό δυναμικό, όσο και για όσο χρόνο το χρειάζεται, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη του. Και όταν βρίσκει καλύτερες ευκαιρίες κερδοφορίας σε άλλη χώρα, σε άλλη ήπειρο, να παίρνει την επιχείρησή του και να φεύγει, ακόμα και αν αυτή έχει «διασωθεί» στο παρελθόν πάλι με τα χρήματα των εργαζομένων, οι οποίοι πλήρωσαν τα διάφορα «κουρέματα» των χρεών και τα «αναπτυξιακά» δώρα και δάνεια.

Η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας, το κυνήγι του κέρδους αποτελούν τον οδοστρωτήρα που τσακίζει τα εργατικά δικαιώματα, διώχνει βίαια από την αγορά τους επαγγελματίες και εμπόρους, ξεκληρίζει την φτωχομεσαία αγροτιά.

Το ΚΚΕ υπερασπίζεται μία ανάπτυξη της οποίας το προϊόν θα είναι κτήμα των παραγωγών του, των εργαζομένων και δεν θα στρέφεται εναντίον τους».

Πώς βλέπετε το ζήτημα της αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας; Υπάρχει ενδεχόμενο «θερμού» επεισοδίου; Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία;

«Η αλήθεια είναι ότι παρά το κλίμα εφησυχασμού που τα αστικά επιτελεία συνεχίζουν προκλητικά να καλλιεργούν, οι εξελίξεις καταγράφουν την όξυνση της επιθετικότητας της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Επιμένει σε εδαφικές και άλλες αξιώσεις σε Νοτιοανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δεχτεί «αποκλεισμό» από τα σχέδια στην περιοχή και επενδύει αποφασιστικά στην όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ Ρωσίας και Δύσης (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ – ΕΕ). Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με τους σχεδιασμούς της τουρκικής άρχουσας τάξης και στο Αιγαίο διαμορφώνουν όρους ακόμα και για θερμό επεισόδιο.

Ό,τι και να ισχυρίζεται η κυβέρνηση, δεν μπορεί να κρύψει πως η αστική τάξη της Τουρκίας, τις τελευταίες δεκαετίες, με τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αφού κατέλαβε και κρατά υπό κατοχή το 40% της Κύπρου, προχωρά μεθοδικά τις αξιώσεις και φιλοδοξίες της στο Αιγαίο.

Μεγάλες ευθύνες έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ/ΠΑΣΟΚ) και η σημερινή (ΣΥΡΙΖΑ), καθώς έχουν επιλέξει να είναι η χώρα μας μπλεγμένη στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Δίνουν εδώ και χρόνια το στίγμα της «συνδιαχείρισης» των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου υπό αμερικανοΝΑΤΟικό έλεγχο. Στην πραγματικότητα, προσφέρουν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου σαν «οικόπεδο» προς διαπραγμάτευση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ».

Γιατί στις εκλογές της 7ης Ιουλίου να επιλέξει κάποιος το ΚΚΕ;

«Γιατί στις 8 Ιούλη, που θα είναι ακόμα εδώ οι αιτίες των προβλημάτων μας, αυτό που θα μετρήσει θα είναι ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ.

Στις 8 του Ιούλη θα εξακολουθεί να υπάρχει αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα, θα εξακολουθούν να υπάρχουν στη ζωή μας οι δεσμεύσεις της χώρας μας στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, δε θα αλλάξουν ριζικά οι συσχετισμοί. Άρα, πρέπει να σκεφτούμε όλοι ποιόν χρειαζόμαστε σήμερα ως αντιπολίτευση, ποιος θα παλέψει για τα λαϊκά συμφέροντα. Το ΚΚΕ, με τις προτάσεις νόμου που θα καταθέτει στη Βουλή, με την πρωτοπόρα δράση του μέσα στους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες, θα πιέζει, θα διεκδικήσει μαζί με το λαό απέναντι σε οποιονδήποτε είναι στην κυβερνητική εξουσία την επ’ αύριο των εκλογών. Για αυξήσεις σε μισθούς, σε συντάξεις, για δωρεάν αναβαθμισμένες κοινωνικές παροχές, για επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων, για το δικαίωμα στην εργασία, για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.

Η επιλογή του δήθεν «μικρότερου κακού», είναι ο σίγουρος δρόμος για να πάμε από το κακό στο χειρότερο.

Γι’ αυτό καλούμε σε ευρύτερη συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να είναι δυνατό το αντίπαλο δέος, για να ανοίξουμε το δρόμο για να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας».