Ένας στους δύο λέει «ναι» στην έρευνα για παραπομπή του Τραμπ | dete

Ένας στους δύο λέει «ναι» στην έρευνα για παραπομπή του Τραμπ

Απαραίτητη θεωρεί την έρευνα για παραπομπή του Τραμπ το 55% των Αμερικανών σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του CBS που ανακοινώθηκαν χθες.

Από την άλλη μεριά των 45% των ερωτηθέντων δεν την θεωρεί απαραίτητη.

Την προηγούμενη Τρίτη, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε την έναρξη μιας επίσημης έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ, μετά την αποκάλυψη που προηγήθηκε για μία τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού προέδρου, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας τον Ιούλιο. Σε αυτήν ο Τραμπ φέρεται να άσκησε πίεση για την διενέργεια έρευνας από τις ουκρανικές εισαγγελικές αρχές, αναφορικά με τις δραστηριότητες του Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ, στην Ουκρανία.

Από την άλλη μεριά, δεν υπάρχουν αποδείξεις για παρανομίες από τους Μπάιντεν στην Ουκρανία.

Μία ξεχωριστή καταγγελία ενός πληροφοριοδότη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αφήνει να εννοηθεί ότι ο Τραμπ παραβίασε το πλαίσιο άσκησης των προεδρικών καθηκόντων του «ζητώντας την εμπλοκή» της Ουκρανίας στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του και σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα ανέλαβε δράση προκειμένου να συγκαλύψει τις ενέργειες του Αμερικανού προέδρου. Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ αρνείται ότι έκανε κάτι παράνομο.

Μεταξύ των Δημοκρατικών οι 9 στους 10 είναι θετικοί για την διεξαγωγή της έρευνας, ενώ τα 2/3 την υποστηρίζουν δυναμικά.

Συνολικά, το 87% των Δημοκρατικών τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής της έρευνας.

Από την άλλη μεριά, το 77% των Ρεπουμπλικάνων είναι αντίθετοι στην πραγματοποίηση της ίδιας έρευνας, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων το 49% εγκρίνει την έρευνα, ενώ το 51% την απορρίπτει.

Οι Αμερικανοί είναι διχασμένοι για το αν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να παραπεμφθεί αναφορικά με την διαχείριση που έκανε σε ζητήματα που σχετίζονται με την Ουκρανία, με το 42% να πιστεύει πως πρέπει να παραπεμφθεί για τις ενέργειές του, ενώ το 36% να εκτιμά ότι δεν πρέπει να οδηγηθεί σε παραπομπή.

Ποσοστό 22% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι είναι πολύ νωρίς για να εκφράσουν γνώμη, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση στην οποία αναφέρεται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το BBC.

Ειδικότερα, για τις ενέργειες του Τραμπ αναφορικά με την Ουκρανία, το 41% -συμπεριλαμβανομένης και της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών- υποστηρίζουν ότι ενήργησε παράνομα, ενώ το 28% συμπεριλαμβανομένης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων, τονίζουν ότι ενήργησε όπως έπρεπε, όπως καταγράφεται στην δημοσκόπηση.

Το 31% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι οι ενέργειες του Τραμπ δεν ήταν οι προβλεπόμενες, αλλά παρόλα αυτά, ήταν νόμιμες.

Ένας εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι απαραίτητο να έχει παρανομήσει για να παραπεμφθεί, αλλά μπορεί να παραπεμφθεί για προδοσία, δωροδοκία ή άλλα σοβαρά εγκλήματα ή παραπτώματα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει για την παραπομπή και στην περίπτωση που υπάρξει πλειοψηφία, η πρόταση παραπομπής διαβιβάζεται στην Γερουσία, όπου και απαιτείται μία πλειοψηφία των 2/3 προκειμένου ο πρόεδρος να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη δεν έχει δρομολογηθεί ποτέ με επιτυχία.

Σε επίπεδο πολιτικών ισορροπιών παραμένει απίθανο οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν κοινοβουλευτικά την Γερουσία να ψηφίσουν για την αποχώρηση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, παρά τις κινήσεις των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η δημοσκόπηση του CBS που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 26 και 27 Σεπτεμβρίου έγινε με την συμμετοχή δείγματος 2.059 ερωτηθέντων. Το περιθώριο λάθους προσδιορίζεται στις +- 2,3 μονάδες.