Ένας απρόσμενος «σύμμαχος»! Πώς και γιατί ο Κυριάκος «λύνει τα χέρια» του Πελετίδη! | dete

Ένας απρόσμενος «σύμμαχος»! Πώς και γιατί ο Κυριάκος «λύνει τα χέρια» του Πελετίδη!

Σε έναν απρόσμενο σύμμαχο της επανεκλεγείσας, προσκείμενης στο ΚΚΕ Δημοτικής Αρχής, αναδεικνύεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το νομοσχέδιο της για την κυβερνησιμότητα των Περιφερειών και Δήμων, που στοχεύει στην υπέρβαση των προβλημάτων στη διοίκηση των ΟΤΑ που θα προκαλούνταν από την απλή αναλογική.

Μπορεί, λοιπόν, το ΚΚΕ να υποστηρίζει διαχρονικά και μετ’ επιτάσεως το προαναφερθέν εκλογικό σύστημα με το οποίο διεξήχθησαν οι τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, ωστόσο και η Δημοτική Αρχή της Πάτρας (όπως και πολλές άλλες που δεν διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία) θα βρισκόταν στη συνέχεια με πρωτόγνωρες και μη εύκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις, εφόσον με γνώμονα τις πολιτικές της θέσεις και απόψεις δεν θα επεδείκνυε την οποιαδήποτε συναίνεση.

Έτσι, το παράδοξο είναι ότι έρχεται τώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που συνιστά τον δεολογικό αντίπαλο του Περισσού, και με το νομοσχέδιο της ρίχνει σανίδα σωτηρίας (και) στη δημοτική αρχή του Κώστα Πελετίδη!

 

 Πώς θα κυβερνάται εφεξής

μια Περιφέρεια ή ένας Δήμος 

Το εν λόγω νομοσχέδιο που εισήχθη στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και φέρει τον τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού», δίνει τη δυνατότητα σε δύο ή περισσότερες δημοτικές ή περιφερειακές παρατάξεις να συμπράξουν, υπό την προϋπόθεση ότι μια από αυτές είναι η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη αντίστοιχα.

Η νέα παράταξη θα λειτουργεί ως ενιαία και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης για να καταστεί εφικτή η συγκρότηση των συλλογικών οργάνων, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτοτέλεια κάθε μιας από αυτές.

Ορίζεται, επίσης, ότι η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα προέρχεται από τον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης, ενώ εισάγονται ρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι από τον συνδυασμό του δημάρχου ή του περιφερειάρχη θα προέρχεται η πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων των δήμων και των Περιφερειών, συμπεριλαμβανομένων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Με άλλα λόγια, με τον τρόπο αυτό, μια περιφερειακή ή δημοτική Αρχή θα λαμβάνει τις αποφάσεις που θέλει και θα ασκεί την επιθυμητή γι’ αυτήν πολιτική, χωρίς τα «αγκάθια» της απλής αναλογικής.

 

Σε δύσκολη θέση

ο Περισσός

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι λέξεις ο Περισσός δεν είχε τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ενώ αντιθέτως έχει ανεβεί στα κεραμίδια για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που κατατέθηκε ταυτόχρονα στη Βουλή.

Ο πιθανότερος λόγος είναι ότι το ΚΚΕ σταθμίζει προσεκτικά τη στάση που θα κρατήσει, εφόσον πιθανή εναντίωση του θα στρέφεται επί της ουσίας και κατά των Δημοτικών Αρχών που πρόσκεινται σ’ αυτό!

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)