Ένας αξιωματικός, στο «τιμόνι» της Διοίκησης! Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Δριβίλας, μας βάζει στο πνεύμα ενός μεγάλου αυτοδιοικητικού φορέα | dete

Ένας αξιωματικός, στο «τιμόνι» της Διοίκησης! Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Δριβίλας, μας βάζει στο πνεύμα ενός μεγάλου αυτοδιοικητικού φορέα

Από την ΕΛ.ΑΣ. στη Αυτοδιοίκηση και από την αναμέτρηση με το τεράστιο κεφάλαιο της ασφάλειας των πολιτών στην αναμέτρηση με τη διοίκηση στην  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ο Δημήτρης Δριβίλας, διατρέχει την πορεία του στην Αυτοδιοίκηση με την ίδια σεμνότητα που υπηρέτησε την Ελληνική Αστυνομία. Αφήνει να μιλάει το έργο του. Άλλωστε για έναν αυτοδιοικητικό, και γενικότερα για έναν άνθρωπο που ασχολείται με τα κοινά, το έργο του είναι και ο πιο σημαντικός, ο υπολογίσιμος λόγος του.

Καθώς βαίνουμε προς τις εκλογές του Μάιου και κλείνει άλλος  ένας κύκλος για την Περιφέρεια  υπό την έννοια της ολοκλήρωσης μιας «γεμάτης» θητείας, ζητήσαμε από τον κ. Δριβίλα έναν μίνι απολογισμό, ώστε να προσεγγίσουμε το αντικείμενο του Αντιπεριφερειάρχη Συντονισμού και Διοίκησης, ε.α. Αντιστράτηγου, τ. Διευθυντή Αστυνομικής Δ/νσης Αχαΐας, ο οποίος μας βάζει στο πνεύμα ενός  αυτοδιοικητικού φορεά του β΄βαθμού και δηλώνει παρών και για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, φυσικά στο πλευρό του Απόστολου Κατσιφάρα.

 

 • Συνέντευξη στη Γιώτα Κοντογεωργοπούλου και την εφημερίδα "7 Μέρες Ενημέρωση"

 

Από την ΕΛ.ΑΣ. στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Πόσο εύκολη και πόσο γοητευτική ήταν αυτή η μετάβαση;

«Υπηρέτησα στην Ελληνική Αστυνομία επί 32 ολόκληρα χρόνια, κάτω από δύσκολες πολλές φορές  συνθήκες αλλά αναπολώ ακόμη τις όμορφες στιγμές κυρίως όταν το αποτέλεσμα της δουλειάς μας ήταν θετικό.

Υπηρέτησα  με πίστη και προσήλωση στο καθήκον με μοναδικό στόχο τα δικαιώματα των πολιτών στην προστασία και την ασφάλειά τους. Με διακατείχε πάντα το συναίσθημα του χρέους και της ευθύνης απέναντι στην Πατρίδα και τον πολίτη και αυτό ήταν ο λόγος που ουδέποτε κουράστηκα .

Έγκαιρα όμως συνειδητοποίησα ότι πλησίαζε η στιγμή της αποχώρησής μου, δεν αιφνιδιάστηκα και ήμουν έτοιμος για την «επόμενη ημέρα».

Στην Ελληνική Αστυνομία και τους συναδέλφους μου διαχρονικά οφείλω πολλά και δεν τους ξεχνώ.

Είχα δηλώσει αμέσως μετά την αποστρατεία μου ότι θα παραμείνω ενεργός πολίτης, γι αυτό στην πρόσκληση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, ενός φίλου και συμπατριώτη μου μετά από ώριμη σκέψη και θέλοντας να βοηθήσω στην δύσκολη προσπάθεια το 2014 δέχθηκα να είμαι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος. Το είδα ως πρόκληση αφού παρέμεινε η διάθεση προσφοράς στην κοινωνία. Ήρθα σε επαφή με τους πολίτες της Αχαΐας, τους είπα την αλήθεια και τους ζήτησα την ψήφο τους την οποία μου έδωσαν απλόχερα και τους ευχαριστώ.

 

Απαντώντας στο ερώτημά σας, λέω ότι έφυγα από ένα χώρο ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό που με γοήτευε και ήρθα επίσης σε ένα χώρο  δύσκολο και με πολλές προκλήσεις. Άρα για την  μετάβαση από τον ένα χώρο στον άλλο υπάρχει ένα κοινό στοιχείο που είναι η διάθεση προσφοράς». 

Ποια βήματα έχουν γίνει στην περιφέρεια σχετικά με την κινητικότητα των υπαλλήλων και σε τι αυτό εξυπηρετεί, τι απεμπλέκει; 

«Τα τελευταία χρόνια ορίστηκα Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού & Διοίκησης. Είναι τομέας γνώριμος σε εμένα, που χρειάζεται όμως διαφορετική προσέγγιση. Από τις πρώτες επαφές με τα στελέχη της Διοίκησης διαπίστωσα ότι πράγματι υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και οι υπηρεσίες μας ήταν σχεδόν στο σύνολό τους υποστελεχωμένες από όλες τις ειδικότητες. Παρά τις προσπάθειες και τις πιέσεις που είχαν ασκηθεί από την Περιφερειακή Αρχή προς την Κυβέρνηση το προσωπικό συνεχώς μειωνόταν λόγω συνταξιοδοτήσεων χωρίς παράλληλη αναπλήρωση με νέες προσλήψεις. Επιπλέον νέα αντικείμενα ανατέθηκαν και συνεχίζουν να ανατίθενται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς τους αντίστοιχους πόρους ( οικονομικούς και ανθρώπινο δυναμικό ).

Δεν θέλω να πιστέψω αυτό που ισχυρίζονται πολλές πλευρές ότι είναι συνειδητή επιλογή των Κυβερνήσεων για στέρηση πόρων και προσωπικού από την Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού.

Το μόνο εργαλείο που μας δόθηκε για ενίσχυση των υπηρεσιών σε ανθρώπινο δυναμικό ήταν η κινητικότητα και για το λόγο αυτό προετοιμαστήκαμε έγκαιρα ολοκληρώνοντας τα περιγράμματα θέσεων στον οργανισμό μας που ήταν προϋπόθεση για την συμμετοχή μας σε αυτή». Σήμερα που μιλάμε είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι άμεσα 183 υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες μας και αυτό είναι μια ανάσα. Με την κινητικότητα εξυπηρετούμε όχι μόνο τις ανάγκες των υπηρεσιών μας αλλά και των υπαλλήλων που επιθυμούν να υπηρετήσουν για διάφορους λόγους στην Περιφέρεια μας».

-Σε επίπεδο προσλήψεων ΟΑΕΔ και κάλυψης θέσεων εργασίας υπάρχει επίσης μια πολύ μεγάλη κινητικότητα από την Περιφέρεια. Πόσο και πώς  αξιοποιήσατε τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας; 

«Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε και την πρόσληψη 345 ανέργων συμπολιτών μας μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς εργασίας που σχεδιάσαμε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση του Ο.Α.Ε.Δ στοχεύοντας σε ειδικότητες και ηλικίες με υψηλή ανεργία στην περιοχή μας διαμορφώνοντας δράσεις που συμβάλλουν στην προώθηση της απασχόλησης.

Αν και η αντιμετώπιση ανεργίας δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας δε μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας τόσο των νέων, όσο των ατόμων που βρίσκονται στο τέλος του εργασιακού τους βίου.

Προσωπικά με πληγώνει αυτή η κατάσταση.

Πιστεύω ότι πρέπει να καταπολεμήσουμε την μάστιγα της ανεργίας με ένα ολοκληρωμένο Εθνικό σχέδιο με συντονισμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που θα αξιοποιούν την δημιουργικότητα και τις καινοτόμες ιδέες των νέων ανθρώπων. Τα επιδόματα κατά την γνώμη μου από μόνα τους δεν λύνουν το πρόβλημα».

-Έχουν γίνει κινήσεις σε επίπεδο αποκέντρωσης των υπηρεσιών σε όλο το εύρος της Περιφέρειας και εκτός των πρωτευουσών των νομών;

«Στόχος  μας είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας των υπηρεσιών και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών μέσα από την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και κυρίως της Πληροφορικής πέραν των πρωτευουσών των Νομών λειτουργούν υπηρεσίες και στις μεγάλες πόλεις όπως στο Αγρίνιο, την Ναύπακτο, το Αίγιο και την Αμαλιάδα.

Σε όλες σχεδόν τις απομακρυσμένες Κωμοπόλεις λειτουργούν , κτηνιατρεία και Γραφεία Αγροτικής Οικονομίας προς εξυπηρέτηση των αγροτών και κτηνοτρόφων. Προσπαθούμε παρά τις δυσχερείς συνθήκες να στηρίξουμε τις Κρατικές δομές και μέχρι τώρα τα έχουμε καταφέρει».

 

-Πόση έμφαση δόθηκε στο κοινωνικό έργο της Περιφέρειας και ποιες παρεμβάσεις θεωρείτε τις πιο σημαντικές;

         «Η Περιφέρεια και προσωπικά ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας από  την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων  του είχε ως στόχο την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.Προτεραιότητα μας είναι η ανακούφιση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, η άρση των κοινωνικών ανισοτήτων, η καταπολέμηση της φτώχειας και των επιπτώσεων της από την πολύχρονη και πολυεπίπεδη κρίση.

Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο που καλύπτει προβλήματα καθημερινότητας και υγείας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Συνεργαζόμαστε με φορείς υγείας, πρόνοιας, συλλόγους, εθελοντικές Οργανώσεις και ιδρύματα για υλοποίηση δράσεων πρόληψης και προαγωγής της υγείας. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που εντάξαμε στο Επιχειρησιακό μας πρόγραμμα  τα Κέντρα Κοινότητας,  νέα κοινωνική δομή σε όλους τους Δήμους, μέσα από τα οποία επιδιώκεται η υποδοχή και εξυπηρέτηση των πολιτών για όλα τα κοινωνικά προγράμματα. 

Επίσης σας αναφέρω επιγραμματικά τις δομές που στηρίζουμε και

Χρηματοδοτούμε όπως:

 • Δομές αστέγων ( υπνωτήρια και κέντρα ημέρας)
 • Δομές παροχής αγαθών, σίτισης, κοινωνικά παντοπωλεία ,κοινωνικά φαρμακεία.
 • Κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρία.
 • Κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων .
 • Δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών κλπ.

Στόχος μας είναι η χρηματοδότηση μόνιμων και βιώσιμων δομών κοινωνικής πολιτικής που θα καλύπτουν τις ανάγκες αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη».

  

-Ποια έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο; Και ποιά εξ αυτών κρίνετε ως καίριας σημασίας;

 

         « Δεν θέλω να παραθέσω κατάλογο έργων τα οποία η Περιφερειακή αρχή το

2011 βγήκε ημιτελή ,απενταγμένα , προβληματικά, απλήρωτα κλπ.

Αυτά είναι παλιά , ο Περιφερειάρχης κοίταξε μπροστά  και έθεσε ως στόχο και

σκοπό το νοικοκύρεμα των οικονομικών και την υλοποίηση των έργων.

Αρκεί να σας πω ότι το 2011 η νέα Περιφερειακή αρχή παρέλαβε 1000 έργα

<< εκτελούμενα >> πολλά από τα οποία ήταν μπλοκαρισμένα, αναζητήθηκαν

και εξυγιάνθηκαν π.χ. Μικρή περιμετρική Πάτρας.

Σήμερα είναι και εκτελούνται 200 έργα στο Εθνικό σκέλος.

Γι αυτό η πρώτη τριετία ουσιαστικά ήταν καθοριστική για την πορεία της

Περιφέρειας.

Τώρα έχουμε διασφαλίσει μόνιμους μηχανισμούς και εργαλεία που είναι οι ειδικές

συλλογικές αποφάσεις για επαναλαμβανόμενες δράσεις συντήρησης των

οδικών αξόνων αντιπλημμυρικών έργων και φυσικών καταστροφών δηλαδή

έχουμε << ενεργό εργολάβο >>.

Το 2018 υπογράφηκαν 30 συμβάσεις έργων Παρά τις δυσχερείς οικονομικές

συνθήκες στο επίκεντρο της πολιτικής μας ήταν η βελτίωση του Εθνικού και

Οδικού Δικτύου.

Διεκδικήσαμε πόρους και βελτιώνουμε τους άμεσους επόμενους μήνες όλες τις

οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τους αναπτυξιακούς πόλους της Αχαΐας.

 • Συντήρηση των οδικών αξόνων του αεροδρομίου Αράξου από Κάτω Αχαΐα και Λάππα.
 • Τον οδικό άξονα Πούντα-Καλάβρυτα και Καλάβρυτα – Χιονοδρομικό Κέντρο

Συνολικού προϋπολογισμού 19 εκατομμυρίων.

 • Συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης στην Εθνική οδό Πατρών- Τρίπολης (111) στην οποία έγιναν από το 2014 δύο σημαντικές παρεμβάσεις.

Τα έργα αυτά είναι καίριας σημασίας και αναβαθμίζουν όλους τους αναπτυξιακούς πόλους  και θα έχουν θετικές επιπτώσεις στην οδική ασφάλεια και την Τοπική και Περιφερειακή Οικονομία.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων προυπολογισμού 20εκ που αποτελεί την μεγαλύτερη Δημόσια επένδυση σε Περιφερειακό επίπεδο.

 • Επίσης αποκατάσταση των οδών πρόσβασης στα Μοναστήρια και προσκυνήματα.
 • Ανακαινίσεις Δημοτικών και αθλητικών εγκαταστάσεων.
 • Χρηματοδότηση αναβάθμισης εξοπλισμού ( Ξενοδοχειακού και Ιατρικού ) των Νοσοκομείων μας.

Δεν πρέπει να λησμονήσουμε και τον στόχο του  Περιφερειάρχη από την πρώτη θητεία του που ήταν η έλευση του φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα.

Ήταν μια στρατηγική επιλογή με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων στην Δυτική Ελλάδα που θα έχουν ως συνέπεια την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ήδη εγκρίθηκε η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με το ποσό των 18,5 εκατομμυρίων.

Χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από το φυσικό αέριο που είναι η πλέον φθηνή και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια.

Έχουμε όμως σε εκκρεμότητα δύο έργα σημαντικά και δεν θα ησυχάσουμε αν δεν τα δούμε ολοκληρωμένα.

Διεκδικούμε την ολοκλήρωση του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου της Ολυμπίας οδού από Πάτρα-Πύργο-Τσακώνα και το τραίνο κατ’ αρχή στο λιμάνι της Πάτρας και στην συνέχεια στον Πύργο.

Η Οδική ασφάλεια αποτελεί στρατηγική προτεραιότητά μας».

-To τελευταίο ερώτημα είναι το προφανές. Θα είστε εκ νέου υποψήφιος για την Περιφέρεια με τον συνδυασμό του κ. Κατσιφάρα; Και ποια είναι η αίσθηση που έχετε σχετικά με την πορεία αυτής της εκλογικής αναμέτρησης; Τι είναι αυτό που σας κάνει αισιόδοξο για την τελική έκβαση;

«Όπως παραπάνω σας είπα στο διάστημα που υπηρετούμε εκτιμώ ότι προσφέραμε  πολλά.

Επειδή η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί, θεωρώ ότι οφείλω να είμαι εκ νέου υποψήφιος και  οι συμπολίτες μας θα  κρίνουν αν είμαι άξιος να τους εκπροσωπώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Από τα μέχρι τώρα ακούσματα, έχω την αίσθηση ότι οι συμπολίτες μας θα μας τιμήσουν με την ψήφο τους και αυτό γιατί θεωρούν θετική την προσφορά μας. Είμαστε η αυτοδιοικητική παράταξη που πιστεύουμε στις ευρείες συναινέσεις και συνέργειες με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού της Δυτ.Ελλάδας.

Μέχρι τις εκλογές σας διαβεβαιώ ότι έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας.

Δουλεύουμε με πλαίσιο αξιών και αρχών.

Προσωπικά έμαθα να σέβομαι αυτούς που εκφέρουν αντίθετη άποψη και κατ’ επέκταση τον πολιτικό μας αντίπαλο τον οποίο ουδέποτε υποτιμώ».