Έλαμψαν δια της απουσίας τους! Πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας απείχαν από την ορκωμοσία Φαρμάκη | dete

Έλαμψαν δια της απουσίας τους! Πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας απείχαν από την ορκωμοσία Φαρμάκη

Κι όμως, το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έγινε «γαλάζια», φαίνεται να μην συγκίνησε σε τοπικό επίπεδο τους πάντες στο κυβερνών κόμμα. Δεν εξηγείται διαφορετικά η εμφατική απουσία πολιτευτών της Νέας Δημοκρατίας από την ορκωμοσία του νέου περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη.

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών δεν παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Θανάσης Νταβλούρος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Αθηνά Τραχήλη, Έφη Γιαννιά. Τυχαίο; Πιθανότατα, όχι.

Απογοητευμένοι από την εκλογική αποτυχία τους (που ίσως δεν έχουν ξεπεράσει), έκριναν προφανώς σκόπιμο να μην παραστούν στην ορκωμοσία ενός νέου ανθρώπου που (υποτίθεται ότι) πίστεψαν στο πρόσωπο του και αγωνίστηκαν (κι αυτοί) για την εκλογή του στην Περιφέρεια.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η απουσία τους δεν πέρασε απαρατήρητη και τροφοδότησε πολλά σχόλια, ως επί το πλείστον αρνητικά, που βασίστηκαν στην προαναφερόμενη συλλογιστική.

Εκείνος που είπε ότι η ήττα είναι ορφανή ενώ η νίκη έχει πολλούς πατέρες είχε δίκιο, αλλά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Και στην προκειμένη περίπτωση, είμαστε μπροστά σε μια προφανή εξαίρεση.

Οι κάλπες προκάλεσαν βαθιές πληγές

Δεν πάει και πολύς καιρός από την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας προεκλογικά στο κλειστό της ΕΑΠ έδωσε επευφημούμενος το σύνθημα για την εκλογή του Νεκτάριου Φαρμάκη στις περιφερειακές εκλογές.

Εκείνο το απόγευμα άπαντες ήταν εκεί και χειροκροτούσαν αποθεώνοντας τον σημερινό πρωθυπουργό και τον νυν περιφερειάρχη, εν μέσω ενός πανηγυρικού κλίματος. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, με τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας;

Όμως, φαίνεται ότι οι κάλπες που στήθηκαν στις 7 Ιουλίου  προκάλεσαν βαθιές πληγές στο «γαλάζιο» στρατόπεδο κι ένα μεγάλο ψυχικό χάσμα μεταξύ των νικητών (των βουλευτών) και των ηττημένων (των πολιτευτών), που πολύ δύσκολα θα γεφυρωθεί. Εάν γεφυρωθεί….

Με τους βουλευτές να έχουν σαφές προβάδισμα (για ευνόητους λόγους) στην προώθηση πάσης φύσεως αιτημάτων, οι πολιτευτές και ιδίως αυτοί που πίστευαν ότι θα εκλέγονταν, έχουν έρθει σε  μειονεκτική θέση.

Και το χειρότερο γι’ αυτούς είναι ότι δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κανένα σημάδι για την αξιοποίηση τους στον ευρύτερο κρατικό μηχανισμό.

Συνυπολογίζοντας και τον ανθρώπινο παράγοντα, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί νιώθουν «πικαρισμένοι». Υπό το πρίσμα αυτό, ερμηνεύεται και η απουσία τους από την ορκωμοσία του Νεκτάριου Φαρμάκη, που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε και θα έπρεπε να εξελιχθεί σε μια «γαλάζια» φιέστα.

Γράφει ο Αλχημιστής

(από εφημερίδα 7Μέρες Ενημέρωση)