O AΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΡΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ: Ετσι με βασάνιζαν επί τρεις ώρες 4 Αστυνομικοί

Η υπόθεση που επρόκειτο να εκδικαστει χθες  στα δικαστήρια της Πάτρας αφορά περιστατικό που διαδραματίστηκε μέσα στα γραφεία της Ασφάλειας Πατρών και περιέχει εκατέρωθεν μηνύσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και πολίτη που δέχτηκε άγριο ξυλοδαρμό και βασανισμό.

Στο εδώλιο θα καθόταν πρώτα το θύμα αυτού του ξυλοδαρμού ο Αγγελος Κούτρας, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες όπως αντίσταση κατά της αρχής και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών, ενώ αργότερα θα εκδικαστεί και η δική του μηνυτήρια αναφορά. Η δίκη διαχωρίστηκε αν και η οικογένεια Κούτρα ζητούσε συνεκδίκαση. Τελικά αναβλήθηκε και η χθεσινή διαδικασία.

Το περιστατικό συνέβη τον Noέμβριο του 2013, όταν ο Θανάσης Κούτρας, ο οποίος είχε κληθεί στο Τμήμα για ανάκριση σε σχέση με κάποιο ποινικό αδίκημα, ήρθε στα χέρια με αστυνομικό κι έπειτα ομάδα αστυνομικών εισέβαλε στο σπίτι του ίδιου και της οικογένειάς του, για να φτάσουμε στη συνέχεια στον βασανισμό του αδελφού του, Αγγελου.

 

Οι αστυνομικοί που μηνύθηκαν για την άσκηση βίας αναφέρουν ότι νομίμως είχε κληθεί στο Τμήμα ο αδελφός του θύματος και ότι στη διάρκεια της ανάκρισης χτύπησε στο πρόσωπο τον προϊστάμενο.

 

Αμέσως μετά, όπως λένε, μια ομάδα αστυνομικών μαζί με δικαστικό λειτουργό πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι όχι μόνο του Θανάση αλλά και των γονέων του.

 

Κατά τη διάρκεια της έρευνας έφτασε εκεί και ο Αγγελος  για τον οποίο οι αστυνομικοί έχουν καταθέσει ότι χτύπησε έναν από τους συναδέλφους τους που συμμετείχαν στην έρευνα.

 

Ο ίδιος, ωστόσο, καταθέτει ότι οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν κι εκείνος απλά έσπρωξε τον έναν για να μην πέσει από τη σκάλα, ενώ αμέσως του έβαλαν χειροπέδες και έπεσαν επάνω του.

Μάλιστα, όπως λέει, ο ίδιος τους φώναξε να μην τον πιέζουν, διότι μόλις είχε κάνει επέμβαση στην κοιλιακή χώρα (η επέμβαση αποδεικνύεται και από τις ιατρικές γνωματεύσεις).

Τελικά, με χειροπέδες μεταφέρθηκαν στο Τμήμα τα δύο αδέλφια, ενώ αστυνομικός ισχυρίζεται στην κατάθεσή του ότι δεν διαπίστωσε άσκηση βίας εναντίον τους και δεν γνωρίζει γιατί τα δύο αδέλφια υπέβαλαν μηνύσεις. Παρόμοιες και σχεδόν αυτολεξεί είναι και οι υπόλοιπες καταθέσεις των αστυνομικών.

Από την άλλη μεριά, ο Αγγελος Κούτρας καταθέτει με λεπτομέρειες το τι υπέστη στο αστυνομικό τμήμα στα χέρια τεσσάρων αστυνομικών.

Οπως περιγράφει, του έβαλαν πλαστική ταινία στα πόδια και διπλές χειροπέδες, τον στρίμωξαν σε μία ντουλάπα κι άρχισαν να τον χτυπούν δεμένο χειροπόδαρα.

Του πάτησαν τον σβέρκο, του κατέβασαν το παντελόνι και τον χτυπούσαν αλύπητα στα οπίσθια. Του ακούμπησαν στη συνέχεια το κλομπ στον πρωκτό και τράβηξαν φωτογραφίες λέγοντάς του ότι θα τις κυκλοφορήσουν στο διαδίκτυο.

Οι περιγραφές στην κατάθεσή του είναι λεπτομερείς και δύσκολο να ισχυριστεί κανένας ότι αποτελούν προϊόν φαντασίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ιατροδικαστική εξέταση της αρμόδιας υπηρεσίας Πατρών επιβεβαιώνει τα χτυπήματα παντού, μέχρι και κοντά στο μάτι, στο αυτί, τις εκχυμώσεις σε όλο το σώμα, στα οπίσθια, στα πόδια, στους αστραγάλους και στα χέρια.

Ο ιατροδικαστής έχει λάβει υπόψη και τις ιατρικές γνωματεύσεις του Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας», όπου διακομίστηκε το θύμα.

Ο ίδιος συμπεραίνει επίσης ότι ο χρόνος που έγιναν οι παραπάνω κακώσεις είναι συμβατός με την κατάθεση του θύματος και χαρακτηρίζει το σύνολο των κακώσεων «επικίνδυνες σωματικές βλάβες».

Το ισχυρότερο όμως τεκμήριο για την αλήθεια των όσων καταθέτει το θύμα είναι οι φωτογραφίες που κυριολεκτικά διαλύουν τις όποιες αμφιβολίες για το πώς μεταχειρίστηκαν έναν πολίτη –ακόμα κι αν έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα– οι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν.

Ο άνθρωπος φαίνεται να έχει χτυπηθεί με μανία – και αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό, όποια κι αν ήταν η συμπεριφορά του ίδιου ή του αδελφού του.

Τα αδικήματα με βάση τα οποία ομάδα αστυνομικών κυριολεκτικά εισέβαλε στο σπίτι και ήρθε στα χέρια με μέλη της συγκεκριμένης οικογένειας δεν αφορούν κανέναν στον βαθμό που έχει ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη.

Το ότι όμως το ένα μέλος της οικογένειας, αδελφός του αστυνομικού και γιος πυροσβέστη, συνελήφθη ενώ μέσα στο κρατητήριο ομάδα αστυνομικών τον υπέβαλε σε βασανιστήρια, ακόμα και σε προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, αυτό αφορά όχι μόνο τη Δικαιοσύνη και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και την ελληνική κοινωνία.

Οταν, δε, παρόμοιες πρακτικές μπορούν ανενόχλητα να ασκούνται σε βάρος πολιτών που δεν ανήκουν σε κάποια ευάλωτη κατηγορία, τότε καταλαβαίνει κανείς τι μπορεί να συμβεί σε άλλες περιπτώσεις...!

 

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΡΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ PATRAS TV – ETΣΙ ΜΕ ΒΑΣΑΝΙΣΑΝ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ