15 μαγειρικά tips που πρέπει να ξέρεις!

Όσο πρωτάρης κι αν είσαι στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, υπάρχουν κάποια βασικά tips και κόλπα που πρέπει να ξέρεις, για να κάνουν τη ζωή σου στην κουζίνα πολύ πιο εύκολη.

1. Το μυστικό για νόστιμη σούπα λαχανικών
Όταν φτιάχνεις σούπα, για να γίνει πραγματικά γευστική, εκτός από το σωστό συνδυασμό υλικών και το καρύκευμα, ένα μικρό μυστικό επιτυχίας είναι να σοτάρεις για λίγο τα λαχανικά με το λάδι και το κρεμμύδι πριν προσθέσεις τον ζωμό, αντί να τα ρίξεις όλα απευθείας σε μια κατσαρόλα με νερό ή ζωμό.

meli

2. Πώς να μετρήσεις το μέλι που χρειάζεται η συνταγή και να το προσθέσεις εύκολα
Το μέλι κολλάει στο μπολ που το βάζεις για να το ζυγίσεις και μετά, όταν θες να το προσθέσεις στα υπόλοιπα υλικά, συχνά ένα μέρος μένει πίσω. Ένας εύκολος τρόπος για να αποφύγεις το κόλλημα, είναι να λαδώσεις ελαφρώς το μπολ που θα το βάλεις για να γλιστρήσει πιο εύκολα.

3. Το μυστικό για τέλεια αβγά scrambled
Λίγο που το brunch στο σπίτι έχει γίνει τάση, λίγο που μας αρέσουν τα αβγά σε όλες τις εκδοχές τους, μία συνταγή για scrambled θέλουμε να τη φτιάξουμε. Αν λοιπόν είσαι από αυτούς που προσθέτουν λίγο γάλα στα χτυπημένα αβγά πριν τα ρίξουν στο τηγάνι, μπορείς να τα κάνεις ακόμη πιο γευστικά αντικαθιστώντας το γάλα με τυρί cottage, που τους πάει πολύ.

makaronada

4. Ζυμαρικά που δεν κολλάνε; Εύκολο!
Αφού σουρώσεις τα ζυμαρικά τα ανακατεύεις με 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ή με τη σάλτσα που πρόκειται να τα σερβίρεις.

5. Πώς θα ξέρεις ότι το λάδι για το τηγάνισμα είναι έτοιμο;
Όταν φτιάχνεις τηγανητές πατάτες ή γενικά θέλεις να τηγανίσεις κάποιο τρόφιμο, ένας πολύ απλός τρόπος να ελέγξεις ότι το λάδι είναι αρκετά ζεστό, είναι να τοποθετήσεις μια ξύλινη κουτάλα ή μια οδοντογλυφίδα μέσα στο λάδι. Αν αρχίσουν να σχηματίζονται φουσκαλίτσες γύρω από το ξύλο το λάδι είναι έτοιμο.

alevri

6. Η θερμοκρασία στη ζαχαροπλαστική μετράει
Πέρα από τη θερμοκρασία του φούρνου για να ψήσεις ένα γλυκό, μεγάλο ρόλο παίζει και η θερμοκρασία των υλικών κατά την προετοιμασία. Όταν φτιάχνεις μπισκότα ή ζύμη για τάρτα, λοιπόν, φρόντισε να είναι τα υλικά σου παγωμένα. Όταν πάλι θέλεις να κάνεις κάποιο κέικ, καλό είναι να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.

7. Το μυστικό για απίθανο τσίλι κον κάρνε
Θα βάλεις σίγουρα κρεμμύδι, σκόρδο, πάπρικα, κύμινο και καυτερές πιπερίτσες τσίλι, αλλά αν θέλεις να φτιάξεις ένα πραγματικά άπαιχτο τσίλι κον κάρνε δεν πρέπει να παραλείψεις και το… κακάο! Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, 1 κουτ. σούπας κακάο κάνει τη διαφορά.

tyri

8. Δεν έχεις ρικότα; Δεν υπάρχει πρόβλημα
Φτιάχνεις μια συνταγή και δεν έχεις τη ρικότα που ζητάει; Mπορείς να αντικαταστήσεις το γνωστό τυρί με ανθότυρο ή τυρί cottage, το οποίο θα περάσεις από μπλέντερ μέχρι να γίνει πουρές.

9. Πώς θα μαγειρέψεις σωστά διαφορετικά λαχανικά μαζί
Θέλεις να φτιάξεις ένα τουρλού κατσαρόλας ή μια σούπα λαχανικών και αναρωτιέσαι πώς θα πετύχεις ομοιόμορφο μαγείρεμα; Απλά κόψε τα λαχανικά σε ομοιόμορφα μεγέθη, για να μαγειρευτούν και στον ίδιο χρόνο.

sokolata

10. Το μυστικό για τέλειο ρόφημα σοκολάτας
Γίνεται η σοκολάτα ακόμη πιο λαχταριστή; Κι όμως, ναι! Τώρα που ο καιρός κρυώνει, λοιπόν και είναι ώρα για ζεστό ρόφημα σοκολάτας, μπορείς να το κάνεις ακόμη καλύτερο προσθέτοντας λίγη πιπεριά τσίλι τριμμένη. Αν πάλι δεν είσαι φίλος των πικάντικων γεύσεων, προτίμησε λίγες σταγόνες από εκχύλισμα βανίλιας.

11. Η πρέσα πουρέ δεν φτιάχνει μόνο πουρέ!
Μια πρέσα ή πολτοποιητής για πουρέ υπάρχει σχεδόν σε όλες τις κουζίνες. Εκτός από πουρέ πατάτας ή άλλων λαχανικών, θα το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις και άλλες συνταγές, όπως γουακαμόλε. Μάλιστα, με την πρέσα το αβοκάντο λιώνει αλλά διατηρεί και κάποια μεγαλύτερα κομμάτια, χαρίζοντας καλύτερη υφή στο γουακαμόλε σου.

krasi-kai-mprizola

12. Ποιο είναι το ιδανικότερο κρασί για το μαγείρεμα;
Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη μάρκα ή ποικιλία κρασιού που να είναι ιδανικότερη από τις άλλες για το μαγείρεμα. Ωστόσο, υπάρχει ένας κανόνας που πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου: ποτέ μη βάζεις στο φαγητό ένα κρασί που δεν θα το σέρβιρες ποτέ στους καλεσμένους σου!

13. Πώς να μαγειρέψεις χωρίς να κάνεις την κουζίνα άνω κάτω
Ακόμη και την πιο εύκολη συνταγή να φτιάχνεις, αν δεν έχεις πρόγραμμα η κουζίνα σου μπορεί να μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Για να το αποφύγεις, καλό είναι να βάζεις στον νεροχύτη κάθε μπολ που δεν χρειάζεσαι άλλο και να συγκεντρώνεις τις φλούδες των λαχανικών σε ένα μπολ κι όχι στον πάγκο της κουζίνας για να τις πετάξεις στα σκουπίδια και να μην λερώσεις τίποτα. Επίσης, τελειώνοντας την προετοιμασία καθάρισε τον πάγκο και όλες τις επιφάνειες. Να θυμάσαι, η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά!

ntomates

14. Πώς θα προστατεύσεις τα δάχτυλα σου;
Τα καλά ακονισμένα μαχαίρια είναι πολύ πιο ασφαλή για τα δάχτυλά σου από τα στομωμένα.

15. Η σοφότερη επένδυση για την κουζίνα σου
Ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου αν μαγειρεύεις, είναι τα καλής ποιότητας μαγειρικά σκεύη και εργαλεία, που θα κρατήσουν καιρό χωρίς να παρουσιάσουν φθορές και θα κάνουν τη διαφορά στον τρόπο που μαγειρεύονται τα φαγητά σου.