Τζανακόπουλος: Καθοριστική η συνεδρίαση του EWG για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης

Στη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση στο Κυπριακό, στους στόχους για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά και στις δηλώσεις του Κώστα Χρυσόγονου, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη «αν υπάρξει διάθεση και αποφασιστικότητα για λύση τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, εν όψει της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στην ελβετική πόλη.

Ενώ αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως ο Ευκλείδης Τζακαλώτος θα συναντηθεί με τον γάλλο ομόλογό του, ενώ καθοριστική θα είναι και η συνεδρίαση του Euroworking Group την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι προϋποθέσεις για να μεταβεί ο πρωθυπουργό στη Γενεύη

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «οι αντικειμενικές προϋποθέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή» για θετική κατάληξη «δεν είναι οι καλύτερες δυνατές».

Παρόλα αυτά διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση κάνει ότι περνά από το χέρι της για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και να έχουμε καλό κλίμα στις συζητήσεις στη Γενεύη» και πως υπάρχει σταθερός συντονισμός με την Κυπριακή Δημοκρατία και τον πρόεδρός της Νίκο Αναστασιάδη.

Αναφερόμενος στη στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στη διάρκεια των συνομιλιών, τόνισε: «Προσερχόμαστε με μεγάλη αποφασιστικότητα και με την πεποίθηση ότι υπάρχουν δυνατότητες να υπάρξει μια συμφωνία».

«Αν και η Τουρκία ακολουθήσει μια εποικοδομητική στάση, νομίζω θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια θετική εξέλιξη ωστόσο όλα αυτά παραμένουν ένα ερωτηματικό», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς αν τελικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα δώσει το παρών στην πολυμερή διάσκεψη, απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αν «θα υπάρχει διάθεση για συζήτηση και συνεννόηση και διάθεση και αποφασιστικότητα για λύση μέσα στις επόμενες μέρες». Τότε, πρόσθεσε, θα μεταβεί στη Γενεύη. Εξήγησε ωστόσο πως «το τι σημαίνει διάθεση για εξεύρεση λύσης προφανώς έχει να κάνει και με τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν και με τη στάση που θα έχουν οι τουρκικές αρχές στις συνομιλίες».

Ο κ. Τζανακόπουλος, απέρριψε τη θέση ότι η κυβέρνηση «έχει πάρει πολύ πάνω της» τις συνομιλίες, αναφέροντας –σχετικά με την ασφάλεια- ότι η Ελλάδα εμπλέκεται από τότε που το Κυπριακό ξεκίνησε να αποτελεί διεθνές πρόβλημα και πως η στάση της είναι πάγια στάση την οποία ακολούθησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Για την διαπραγμάτευση και πρόωρες εκλογές

Συνάντηση με τον Γάλλο Υπουργό οικονομικών Μισέλ Σαπέν θα έχει την Τετάρτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με στόχο να ζητήσει την συμβολή του για το κλείσιμο της αξιολόγησης όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλοςενώ καθοριστική θα είναι και η συνεδρίαση του Euroworking Group την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου.

Κλειδί στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, είπε ο κ Τζανακόπουλος προσθέτοντας ότι δεν είναι στα πλάνα της κυβέρνησης οι πρόωρες εκλογές.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η πίεση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν έχει να κάνει με τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου.

«Ο στόχος για 1,5% είναι δύσκολος και φιλόδοξος στόχος, δεν το χούμε κρύψει αυτό. Αυτό που θέλουμε είναι να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία», είπε κι όταν ρωτήθηκε για την προθεσμία που θέτει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση, απάντησε: «Ημερομηνία - κόμβος είναι η ημερομηνία ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή εντός του πρώτου τριμήνου του 2017»

"Ατυχής και άστοχη" η δήλωση Χρυσόγονου

«Ατυχής και άστοχη» χαρακτήρισε την κριτική που δέχτηκε ο πρωθυπουργός από τον ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται τακτικά για τα Ευρωπαικά ζητήματα, από τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και τον Δημήτρη Παπαδημούλη», τόνισε.