ΠΛΙΓΟΥΡΙ: Μία τροφή υψηλής διατροφικής αξίας

Το πλιγούρι, προέρχεται από την τουρκική λέξη: Bulgur και Burghul ή το ελληνικό πλήττω = χτυπώ.

Είναι μια τροφή υψηλής βιολογικής αξίας, που γίνεται από πολλά διαφορετικά είδη σιταριού, κυρίως όμως από το σκληρό σιτάρι. Με τον όρο «πλιγούρι» εννοούμε το αφυδατωμένο σπασμένο σιτάρι.

Η χρήση του είναι ευρέως διαδεδομένη και κυριαρχεί σε πολλά πιάτα στην κουζίνα της Μεσογείου, στην Κρήτη και στην Κύπρο, σε όλη την Μέση Ανατολή, καθώς και στην ινδική κουζίνα.

Παρόλο που είχε ξεχαστεί από τα ελληνικά νοικοκυριά, τελευταία ξανακάνει την εμφάνιση του ως "superfood".

Το πλιγούρι είναι ένα δημητριακό και όχι ζυμαρικό. Γίνεται από συνήθως άσπρο και σκληρό σιτάρι.

Η διαδικασία είναι η εξής: Αρχικά, το σιτάρι βράζεται και ξηραίνεται καλά στον ήλιο. Στη συνέχεια, αποφλοιώνεται μερικώς και ξηραίνεται πάλι για να ακολουθήσει το άλεσμα.

Επειδή μόνο μία πολύ μικρή ποσότητα του πίτουρου του σταριού αφαιρείται κατά την επεξεργασία, το πλιγούρι αναγνωρίζεται από το USDA και από το Whole Grains Council, ως δημητριακό «ολικής αλέσεως», πλούσιο σε φυτικές ίνες.