Ηλίας Μαμαλάκης: Αν κάνεις τον γκόμενο μάγειρα, το έχασες

Ο Ηλίας Μαμαλάκης μίλησε στην Espresso με αφορμή το opening και τέταρτου καταστήματος της αλυσίδας «Μπουκιά και συχώριο» στο Μαρούσι, που κινείται στη λογική του delivery.

Αν και οι μαγειρικές εκπομπές παραμένουν δημοφιλείς και ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο τηλεοπτικό κοινό, δεν δέχτηκε καμία πρόταση για τη νέα σεζόν.

«Τα κανάλια θεωρούν ότι ο κύκλος μου στην τηλεόραση έχει κλείσει, με την έννοια ότι αναζητούν νέα πρόσωπα και εγώ δεν είμαι ούτε στην πρώτη ηλικία ούτε φρέσκος. Σήμερα, βέβαια, υπάρχει ένα πρόβλημα, το οποίο κατ’ εμέ είναι πολύ σοβαρό: Τα κανάλια δεν πληρώνουν τις εκπομπές μαγειρικής. Ζητούν από την εταιρία παραγωγής να σπονσοραριστεί από κάποια προϊόντα, να την πάρουν δωρεάν και μετά να βάλουν τις διαφημίσεις. Αυτό εμπεριέχει την εξής δυσκολία: Θα πρέπει στο μαγείρεμά σου να χρησιμοποιείς οπωσδήποτε το συγκεκριμένο προϊόν, κάτι το οποίο είναι πολλές φορές αδύνατο.Αν είχα σπόνσορα ένα ελαιόλαδο ή έναν μανάβη, θα μπορούσα πολύ εύκολα να κάνω τέτοιες εκπομπές. Αν όμως, για παράδειγμα, είχα μία μαγιονέζα ή μία κέτσαπ και θα υποχρεωνόμουν να τη βάλω στις σαρδέλες, τότε δεν θα το έκανα με τίποτα» λέει με ειλικρίνεια.

Αφοπλιστικός

Οταν η συζήτηση πηγαίνει στο πώς βλέπει τις σημερινές μαγειρικές παραγωγές, είναι αφοπλιστικός.

«Δεν έχουν να δείξουν πολλά. Το μεγάλο προτέρημα που είχα εγώ ήταν ότι έκανα μία εκπομπή και κοιτούσα στα μάτια τον τηλεθεατή. Εάν μέσα από μια εκπομπή θελήσεις να κάνεις τον έξυπνο μάγειρα ή τον γκόμενο μάγειρα, το έχασες. Σε πολλές περιπτώσεις η μαγειρική στην τηλεόραση έχει γίνει lifestyle και κοινότοπη» υποστηρίζει και προσθέτει: «Από την άλλη, αυτήν την περίοδο, δεν υπάρχουν και τα χρήματα για να υποστηρίξεις ένα κόνσεπτ μαγειρικής με ταξίδια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  ΧΑΜΟΣ: Γερμανική εισπρακτική εταιρεία τηλεφωνεί στον Στέφανο Χίο

Και κάπου εκεί έρχεται στην κουβέντα μας το βραβευμένο «Μπουκιά και συχώριο» του Mega. «Θα μου άρεσε να το αναβιώσω. Εχει αφήσει μία μικρή ιστορία στην ελληνική τηλεόραση. Θα ήθελα πάρα πολύ να το κάνω αυτό ή κάτι άλλο που να έχει μια πρωτοτυπία ή, έστω, μια διαφοροποίηση από τα υπόλοιπα. Το να μπω σε ένα στούντιο και να μαγειρέψω μία συνταγή το βρίσκω λίγο ανιαρό. Το ταξίδι, όμως, έχει μία άλλη ομορφιά. Βλέπεις τον τόπο και γνωρίζεις από κοντά τον πολιτισμό κάθε χώρας. Οι τηλεθεατές ταξίδευαν μαζί μ’ εσένα και το εκτιμούσαν αυτό παρά πολύ».

Απόλυτα ειλικρινής είναι κι όταν τον ρωτάμε αν θα καλούσε σε γεύμα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Αποκλείεται να τον καλούσα», μας δηλώνει, ωστόσο αν τύχαινε να τον επισκεφτεί στο μαγαζί, θα του συμπεριφερόταν όπως σε όλους τους πελάτες του. «Η διαδικασία που υπάρχει είναι πάρα πολύ απλή: Ερχεσαι, κάθεσαι και μετά πρέπει να σηκωθείς για να πας να δεις τα φαγητά στον μπουφέ, που ανοίγει στις δώδεκα το μεσημέρι. Θα τον πήγαινα στον μπουφέ, όπως θα έκανα με όλους μου τους πελάτες, και θα τον άφηνα να διαλέξει ό,τι ήθελε να φάει» καταλήγει.