ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ: Με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης κωφών καλλιτεχνών | dete

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ: Με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης κωφών καλλιτεχνών

Το περασμένο Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, με  μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης κωφών καλλιτεχνών, με τίτλο «ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ» , στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων. Επιμέλεια έκθεσης Ουρανία Αναστασιάδου εικαστικός, καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής καλών Τεχνών.Πλήθος κόσμου προσήλθε να θαυμάσει τα έργα των κωφών, αλλά και να τιμήσει το Ειδικό Σχολείο Κωφών Βαρηκόων Πάτρας, που συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει.

Στα εγκαίνια κεντρική ομιλήτρια ήταν η κωφή αρχαιολόγος Μίτση Κοκκέβη με θέμα «Το μάτι που ακούει». Η βαρήκοη μαθήτρια της Α΄ τάξης Γενικού Γυμνασίου Ραφαέλα Άννα Σοφιανοπούλου διάβασε κείμενό της, «οι κωφοί ζωγραφίζουν». Ο μαθητής της ΣΤ΄ τάξης του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών Βαρηκόων Πάτρας, Κόστας Κοστόβ απήγγειλε απόσπασμα του ποιήματος της συνταξιούχου δασκάλας κωφών, Ευτυχίας Μάστορα « Στου γέλιου τη λιακάδα». Οι μαθητές συγκίνησαν τους προσκεκλημένους, όπου τους καταχειροκρότησαν.

Παρουσιάστηκε μία  σύντομη ιστορική αναδρομή του σχολείου, με έμφαση στο σπουδαίο έργο της πρώτης διευθύντριας του, αειμνήστου Διονυσίας Ξανθάκη και της στενής συνεργάτιδάς της,  Ευτυχίας Μάστορα. Οι Προϊσταμένες του Ειδικού Νηπιαγωγείου Κωφών Βαρηκόων , Αλεξάνδρα Ζαγούρα και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών  Βαρηκόων Αγγελική Νικολοπούλου βράβευσαν την συνταξιούχο δασκάλα Ευτυχία Μάστορα για το έργο που έχει προσφέρει στο σχολείο και συνεχίζει να προσφέρει στην  κοινότητα κωφών. Οι δύο Προϊσταμένες πρόσφεραν ένα γλυπτό, το οποίο το είχε φιλοτεχνήσει καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και απεικόνιζε ένα χέρι. Όπως έγραφε στο ποίημα της η Ευτυχία Μάστορα στο σχολείο «….γίναν μιλιά τα χέρια του, λαλιά τα δάχτυλά του…». Η ατμόσφαιρα ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά με αυτή την απονομή και τα λόγια της Αγγελικής Νικολοπούλου «στο πρόσωπο της σεβαστής μας Ευτυχίας Μάστορα τιμούμε όλους τις συναδέλφους συνταξιούχες δασκάλες Ελένη Καρτέρη, Αγγελική Χαλκιοπούλου, Ανδριάννα Πανά, Γιάννα Κανελλοπούλου, που εργάστηκαν στα δύσκολα χρόνια της ειδικής αγωγής, με πρωί απόγευμα σχολείο και με μηδενική υλικοτεχνική υποδομή. Ο δάσκαλος όμως δεν σιωπά σύμφωνα με τον Paulo Freire, αλλά προσπαθεί ν αποκαλύψει τους μύθους, που αποκρύπτουν την πραγματικότητα ή την παραποιούν. Με το πρόγραμμα αυτό το τετράμηνο πιλοτικό καινοτόμο συνεκπαίδευσης αυτό θέλουμε, ν΄αποκαλύψουμε τους μύθους για την κώφωση”.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν : εκπρόσωπος του Μητροπολίτη αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Παντελίδης, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο Δ/ντής Δ/θμιας Εκπ/σης Γ. Αφράτης, ο Επίκουρος Καθηγητής Παν/μίου Αιγαίου Πάνος Πανόπουλος, Δ/ντές Δημοτικών Σχολείων , ο Δ/ντης Εθνικής Τράπεζας Θανάσης Σαρής, εκπρόσωποι του Λυκείου Ελληνίδων και του Ερυθρού Σταυρού, ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας COSMOTE,  ο Γιάννης Φρέρης υπεύθυνος Εταιρικής Ευθύνης ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε, o Αλέξανδρος Βρης από τους «ΜΥΛΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ», Απόστολος Καλλιακμάνης Συστήματα Συναγερμού

Η ΕΚΘΕΣΗ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟ  ΤΡΙΤΗ ΕΩΣ  ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ  9:00 π. μ – 15:00μ. μ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ : 17 ΜΑΡΤΙΟΥ  2018 -  30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Οι δράσεις συνεχίζονται:  Τρίτη 20/3, 20:00 στην Αγορά Αργύρη θα μιλήσει ο Αλέξης Καρακώστας  Ψυχίατρος Μονάδας Υγείας Κωφών, Νοσοκομείου “Πιτιέ Σαλπετριέρ”, Παρίσι.

Ομιλία με θέμα: “Η θέση των κωφών στην κοινωνία, ένας δημοκρατικός αγώνας όλων”. (ανοιχτή σε όλους)

21/3 Ομιλία με θέμα: “Προτάσεις γιά μία πρακτική της ψυχιατρικής και της ψυχοθεραπείας στο χώρο της κώφωσης”. (μόνο για γιατρούς και επαγγελματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας). Σε συνδιοργάνωση με τον  Ιατρικό Σύλλογο  Πατρών.