Αρχίζει η τριμερής Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κυπριακό-ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Μετά από συναντήσεις του προέδρου Αναστασιάδη με Νίκο Κοτζιά και Φεντερίκα Μογκερίνι άρχισε λίγο μετά τις 12 το πρωί (ώρα Ελλάδος) η τριμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ Α. Γκουτιέρες.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά την τελευταία μέρα της κατ' ιδίαν διαπραγμάτευσης μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί, η οποία άρχισε στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 11 Ιανουαρίου, οι δυο ηγέτες επέλεξαν να τερματίσουν τη διαδικασία στην κορύφωσή της, δηλαδή με την κατάθεση χαρτών για το εδαφικό, γεγονός που δημιουργεί σαφέστατα μια δυναμική για την έναρξη της Διάσκεψης, με την προσθήκη των εγγυητριών δυνάμεων, της ΕΕ και του διεθνούς παράγοντα.

Σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να επισημανθεί σε σχέση με την μέχρι τώρα διαδικασία είναι ότι, ούτε ο τουρκοκυπριακός χάρτης που κατατέθηκε δεν ικανοποίησε πλήρως την ε/κ πλευρά αλλά ούτε έχουν κλείσει όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού. Οι δυο πλευρές θα επανέλθουν στα εκκρεμούντα ζητήματα, σε μεταγενέστερο χρόνο που θα συμφωνηθεί μετά την Διάσκεψη.

Όπως έγραψε το newpost.gr, μία ποσοστιαία μονάδα εδάφους κυπριακής γης χωρίζει τις δύο πλευρές (28,2% δίνει η Λευκωσία στην άλλη πλευρά, 29,2% διεκδικεί ο Μουσταφά Ακιντζί) και, αν κάποιοι σπεύσουν να προδικάσουν συμφωνία,μάλλον βιάστηκαν.

Οι Τουρκοκύπριοι, σύμφωνα με πληροφορίες, κρατούν σκληρή στάση με το ποσοστό ακτογραμμής που διατηρούν υπό τον έλεγχό τους και, κυρίως, συνεχίζουν να κρατούν τη Μόρφου υπό τη διοίκησή τους. Ακόμη και έτσι, πάντως, είναι η πρώτη φορά από την εισβολή και μετά, που οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν χάρτες και συζητούν επ’ αυτών πλέον.

Ωστόσο, λύση χωρίς τη Μόρφου είναι μάλλον προτιμότερο να μην …κατατεθεί καν προς δημοψήφισμα. Όπως και, μαζί με πολλά ακόμη «αγκάθια», μεταξύ των οποίων η αξίωση Ερντογάν –Ακιντζί για εκ περιτροπής Προεδρία. Το θέμα αυτό, εκτός του ότι δεν συζητείται καν από την ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι αδιανόητο για τους κανόνες της σύγχρονης δημοκρατίας το ¼ να επιβάλλει Πρόεδρο της αρεσκείας του στα ¾. Αδιανόητο και για την Ε.Ε. που, όπως και η σημερινή της παρουσία στη Διάσκεψη καταδεικνύει, έχει μπει πιο …χοντρά στο παιχνίδι.

Αλλά όλα αυτά θα συζητηθούν αργότερα, πιθανώς επί κυπριακού εδάφους πια. Αυτό που προηγείται είναι η σημερινή Διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Η χθεσινή ανταλλαγή χαρτών έστειλε ένα πρώτο μήνυμα. Σήμερα είναι η ώρα της Άγκυρας να ολοκληρώσει το βήμα.